Evenimentul Istoric > Articole online > Ierarhia îngerească. Totul despre îngeri. La mulți ani Mihailor și Gavriilor!
Articole online

Ierarhia îngerească. Totul despre îngeri. La mulți ani Mihailor și Gavriilor!

Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întărește că să nu se îndoiască de nimic, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia ortodoxă purtând în mâna o floare de crin alb, că simbol al bucuriei și binecuvântării. Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

Ceata îngerească inferioară se arată luminatoare celei superioare

Părintele Dumitru Stăniloae mărturisește pe baza sfintelor noastre predanii, că Arhanghelul Gavriil este singurul căruia i s-a descoperit misterul întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Astfel, deși nu face parte din ceață îngerilor aflată în prima triada și nemijlocit lângă Dumnezeu, se face luminător al acesteia.

Îi învață pe cei ce îi sunt superiori să „ridice porțile veșnice”, că Cel ce S-a îmbrăcat în trup pentru negrăita iubire de oameni, să urce și să stea mai presus de toată Începatoria și Puterea. 

Cele mici sunt făcute mari prin har. Această o spune și Sfântul Apostol Pavel: „Acum, zice, s-a făcut cunoscută prin Biserica, Incepatoriilor și Stapaniilor, înțelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu” (Ef. 3, 10).

 

Sursa: crestinortodox.ro

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola