Evenimentul Istoric > Articole online > Ierarhia îngerească. Totul despre îngeri. La mulți ani Mihailor și Gavriilor!
Articole online

Ierarhia îngerească. Totul despre îngeri. La mulți ani Mihailor și Gavriilor!

Pe 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

Lumea îngerească a fost creată de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent și nici din ființă Sa.

Referatul biblic despre creație nu vorbește în mod precis despre crearea îngerilor.

Sfinții Părinți afirmă că la creație nu se vorbește explicit despre îngeri din două motive:  evreii, înclinați spre idolatrie, ar fi căzut ușor în rătăcirea idolatră a popoarelor vecine și că în cartea Facerii se urmărește numai înfățișarea începutului lumii văzute.

În ceea ce privește ierarhia îngerească, Dionisie Areopagitul vede cetele îngerești în număr de nouă, așezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica și-a dat consimțământul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei în pictura bisericească.

Netrupești

Pentru că îngerii sunt netrupesti, la ei nu se poate vorbi de sex și nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei 22,30) și nici nu mor (Luca 20, 35-36).

Îngerii își transmit unii altora propriile lor gânduri și hotărâri fără să rostească cuvinte.

Însă, pentru îndeplinirea slujbei lor, pot lua înfățișare omenească (ÎI Reg 6,17), pot să vorbească, să mănânce, să apară îmbrăcăți și uneori purtând aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).

Lucrarea principala a îngerilor este aceea de a-l întări și susține pe om în a transfigura lumea.

Această sărbătoare a fost la origine o simplă aniversare anuală a sfințirii unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol.

Astfel, ea apare în cele mai vechi sinaxare că fiind o sărbătoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai târziu ea a devenit o sărbătoare comună a tuturor Sfinților Îngeri.

În Mineiele ortodoxe întâlnim alte patru zile liturgice consacrate pomenirii Sfinților Arhangheli sau unor minuni făcute prin puterea lor:

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola