Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Icoana pictată pe blatul mesei la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Fecioara Maria şi Dreptul Iosif
Articole online

Icoana pictată pe blatul mesei la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Fecioara Maria şi Dreptul Iosif

O adevărată fortăreaţă, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Vladimir (Rusia) a fost înfiinţată în 1108 pe râul Klyazma de către monahul Vladimir, care a condus în calitate de mare prinţ de Kiev în perioada 1113-1125

Sub coordonarea sa, Vladimir şi aşezările din jur au devenit centrul puterii politice şi economice în teritoriile slavilor din est. De la jumătatea secolului al XII-lea, zona Vladimir este martoră dezvoltării construcţiilor de biserici cu tiparul pietrei albe.

Unul dintre cele mai importante aşezăminte este Catedrala Adormirea Maicii Domnului, a cărei construcţie a fost începută în 1158 de prinţul Andrei Bogoliubsky. Planul catedralei a respectat forma alungită cu o cupolă aşezată în centru similar bisericilor mari din Kiev şi Novgorod, o caracteristică pentru acea perioadă.

Pentru această construcţie au fost aduşi meşteri din mai multe zone, inclusiv germani.

Motivele decorative realizate în piatră indică o influenţă a artei occidentale, planul de bază fiind similar arhitecturii bisericilor bizantine aşa cum a fost adaptat la începutul Evului Mediu rusesc.

Au avut loc construcţii de consolidare şi extindere în perioada fratelui lui Andrei Bogoliubsky, Iurevici. Necesitatea lucrărilor de extindere a fost dată de incendiul din 1185 care a afectat o parte semnificativă a catedralei. Au fost adăugate culoare şi pereţi, astfel că relaţia dintre vechea şi noua clădire a fost ingenios definită.

Dormition Cathedral (1160), UNESCO World Heritage Site, Vladimir

Catedrala a fost îmbogăţită cu patru noi cupole plasate în diagonală faţă de cupola principală.

În februarie 1238, oraşul a fost capturat de mongoli, iar mai mulţi membri ai familiei domnitoare au găsit refugiu în catedrală însă au murit în urma fumului generat de focul pus de invadatori.

În ciuda acestor evenimente, catedrala a supravieţuit.

În 1408, însă, a fost ţinta unui nou atac al mongolilor, fiind afectată. Doi pictori cunoscuţi, Andrei Rublev şi Daniil Chorny, au fost aduşi pentru refacerea interiorului.

Frescele pictate ale lui Rublev sunt localizate în partea de vest ale catedralei şi înfăţişează Judecata de Apoi. Unele dintre icoanele pictate de Andrei Rublev au fost păstrate cu grijă şi se află găzduite în Galeriile Tretiakov.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola