Ianuarie 2019

PREMIUM
 

Evenimentul Istoric a inițiat o serie de interviuri cu personalități de marcă ale istoriografiei românești în încercarea de a aduce mai multe răspunsuri la întrebări esențiale ale trecutului. În acest număr răspunde provocărilor noastre istoricul Alin Ciupală

PREMIUM
 

Victor Suvorov (nume real – Vladimir Bogdanovici Rezun) a fost ofițer de informații al GRU timp de 11 ani, până la defectarea sa în Marea Britanie, produsă în 1978.

PREMIUM
 

Cu două zile înaintea Crăciunului anului 2018, două lumini albe au fost semnalate zburând sincron deasupra unei poienițe aflate cam la mijocul distanței dintre Colți de Sus și cătunul abandonat, Călugărițe.

PREMIUM
 

Poveștile reale de spionaj nu seamănă întotdeauna cu filmele de la Hollywood. Cel puțin într-o privință, americanii nu câștigă de fiecare dată. Ba, uneori, se fac, pur și simplu, de râs.

PREMIUM
 

Pe 27 ianuarie 1945, când trupele sovietice au eliberat complexul de lagăre de concentrare- exterminare de la Auschwitz, au mai găsit acolo numai aproximativ 7500 de prizonieri în viață.

PREMIUM
 

În urma cu 7 decenii, la 29 august 1949, în URSS a fost detonată prima bombă nucleară. Pe poligonul nuclear Semipalatinsk din Kazahstan era detonată prima bombă nucleară sovietică.

PREMIUM
 

Începem, în acest număr, un serial dedicat celui care a fost „înfumuratul dandy din Bucureștiul proletar al anilor ’50”, tânărul care a studiat filosofia la București cu Nae Ionescu și care și-a continuat cercetările la München (1941-1944, întrerupte din cauza războiului), pentru a deveni, în ciuda arestării tatălui său, fost colonel înainte de instalarea comuniștilor la putere, răsfățatul „dracului roșu”, sub mâna căruia a îngenuncheat romane precum „Drum fără pulbere” sau „Vânătoare de lupi”. Un serial dedicat, spuneam, celui care, la doar 21 de ani, câștiga Premiul de Debut pentru cea mai bună nuvelă a anului, dar și inima sofisticatei Henriette Yvonne Stahl, membră a juriului și femeie cu un sfert de veac mai în vârstă. Orgoliosul Petru Dumitriu (1924-2002), căci despre el este vorba, a fugit din România în 1960, și-a abandonat în țară copila de doar câteva luni, totul pentru a reuși în Vest, într-un Occident care l-a adus (de două ori), ulterior, în pragul sinuciderii. Așadar, mai jos, primul episod din viața celui care a compus, magistral, o sută de ani de viață românească în volumul „Cronică de familie”.

PREMIUM
 

Chiar dacă astăzi ne este relativ greu să facem un exercițiu de imaginație și să creăm o proiecție istorică a unor edificii ridicate în epoci trecute, Palatul de piatră Udriște Năsturel are tocmai această calitate nativă.

PREMIUM
 

De veacuri, românii au încercat să-şi afle dreptatea adresându-se direct „hospodarului” ţării: voievodului sau domnului!

PREMIUM
 

Imediat după 1989, ING Bank devine prima instituție financiară internațională care deschide o sucursală în România.

PREMIUM
 

Notat de Agerpres ca „N. Ceaușescu” și de CIA ca „gen. Ceaușescu”, viitorul dictator trecea aproape neobservat. Ceilalți membri ai delegației, Gheorghiu-Dej, Groza sau Sadoveanu, captau mai mult atenția rezidenței de la București.

PREMIUM
 

SUPER-SPIONII ROMEO. Cel puțin două cazuri HVA au avut ca protagoniști super-spioni “Romeo”, datorită relațiilor dezvoltate cu surse plasate la niveluri guvernamentale înalte.

PREMIUM
 

Alexandra Feodorovna a fost soția ultimului împărat al tuturor rușilor, țar al Moscovei, Kievului, Vladimirului, Novgorodului, Astrahanului, Kazanului, al Poloniei și Siberiei, al marelui voevodat al Lituaniei, Podoliei și Finlandei.

PREMIUM
 

Moartea năprasnică a țarului Petru al II-lea, survenită chiar în ziua stabilită pentru nunta cu aristocrata Ekaterina Dolgoruki – 18 ianuarie 1730 -, a adus-o pe tronul Rusiei pe Anna, una dintre fiicele fratelui handicapat al lui Petru cel Mare.

PREMIUM
 

Noaptea de 16 octombrie a anului 1590 avea să îndolieze oraşul Neapole, cu o cutremurătoare tragedie, aparent banală, în galeria evenimentelor de acest fel care au colorat cu sânge istoria secolului al XVI-lea italian.

PREMIUM
 

Aspectul cel mai profund al problemei poziției Rusiei, care ne interesează pe noi aici pentru înțelegerea nu numai a diferenței de atitudine, ci și a ipotezei desprinderii din sfera de influență rusă, între Administrația Constantinescu și poziția PDSR, în perioada 1996 – 2000, îl găsim identificat cel mai bine de cercetarea academică franceză.

PREMIUM
 

Așa cum am mai scris, nu de mult mi-au apărut la Editura Mediafax două culegeri de eseuri: Statul versus Corneliu Zelea Codreanu. Eseuri, note, documente și De la Fondul Antonescu la conturile lui Ceaușescu, Eseuri, note, documente. Cărțile pot fi cumpărate de la librăriile Cărturești. Deoarece ar fi jenant ca în aceste zile să rețin atenția cititorilor mei cu faptele și evenimentele vremelnice ale politicii prezente, voi reproduce pe cristoiublog. ro eseuri din cele două cărți plecînd de la teza – scumpă scrisului meu – că Istoria e Marea Noastră Doamnă Învățătoare, cea care dă cu rigla peste dește Atotputernicilor zilei cînd aceștia se cred nemuritori.

PREMIUM
 

Chestiunea arhivei secrete a Ministerului de Interne Maghiar, cu tainele și ticăloșiile ei, nu era destinată încă publicității, din motive ce se vor vedea mai târziu.

PREMIUM
 

Potrivit mărturiei lui Adrian Năstase, Ion Iliescu a trăit mult timp complexul “relației cu Rusia”, care s-ar fi format, nu din antecedentele sale politice și din sprijinul sovietic din decembrie 1989, ci din cauza acelor campanii de presă și politice insistente de marcare a lui ca “bolșevic incurabil”, “omul rușilor”, “kaghebist”.

PREMIUM
 

La jumătatea lunii trecute, Reza Pahlavi, fiul ultimului şah al Iranului, care trăieşte în exil în Statele Unite, a avut o spectaculoasă apariţie publică, cerând Administraţiei Trump un sprijin mai mare pentru opoziţia de la Teheran şi afirmând că regimul ayatollahului Khamenei este foarte aproape de a se prăbuși.

PREMIUM
 

Dispărute din Dobrogea, cămilele revin în România în 1944, iar Mareșalul vrea să le înmulțească masiv pe teritoriul național.

PREMIUM
 

Una din cele mai importante competiții istorice, care putea schimba soarta lumii, i-a avut ca protagoniști pe generalii ruși Semion Budionnîi și Anton Denikin.

PREMIUM
 

Popularizat de o bogată literatură de ficţiune (din care amintim clasicele romane ale lui Al. Dumas, Walter Scott şi Henry Gilbert şi mai recenta serie de romane „The Outlaw Chronicles” aparţinând scriitorului britanic contemporan Angus Donald), dar şi de cinematografie (în interpretări memorabile precum cele ale unor Errol Flynn, Sean Connery, George Segal, Patrick Bergin, Kevin Costner, Cary Elwes şi, mai recent, Russell Crowe), celebrul haiduc Robin Hood a revenit de curând pe marile ecrane într- o nouă producţie, o variantă de data aceasta modernă, oarecum atemporală.

PREMIUM
 

Unirea celor două principate românești sub Alexandru Ioan Cuza nu a fost deloc un proces lin. Dimpotrivă, clasa politică era profund divizată, mai cu seamă în ceea ce privește împroprietărirea țăranilor și reforma electorală.

PREMIUM
 

Dictatura regală impusă în România de regele Carol al II-lea este asociată, în primul rând, cu lovitura de stat de la 10 februarie 1938 (data la care depune jurământul primul guvern Miron Cristea) și adoptarea unei noi constituții, pe 20 februarie.

PREMIUM
 

Sintagma „În România comunismul a fost adus de tancurile sovietice” nu este o vorbă goală! Într-o țară în care, la 23 august 1944, numărul comuniștilor nu depășea 2000 nici nu s-ar fi putut altfel.

PREMIUM
 

„Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii, care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale.Registration

Forgotten Password?