Undeva, ori în Chicago, ori în Baltimore sau chiar Washington, nişte oameni renunţau la 3.995 de dolari pentru a cumpăra un Motorola DynaTAC 8000X, primul telefon celular mobil. Se întâmpla acum 36 de ani.
Cu o greutate de 790 de grame şi 25 de centimetri în lungime (fără a lua în calcul dimensiunea antenei din cauciuc) primul telefon mobil din lume a fost creat de compania Motorola, modelul purtând numele comercial Motorola DynaTAC 8000X. Autonomia telefonului era de doar 30 de minute în regim de vorbire sau de 8 ore în stand-by.
Dimensiunile sale considerabile i-au atras imediat porecla de „Cărămida”.
Preţul de vânzare de 3.995 de dolari îl făcea accesibil doar oamenilor de afaceri, primul utilizator al acestui telefon, imediat după lansarea sa, fiind David D. Meilahn, preşedintele unei cunoscute companii de asigurări din Statele Unite, care ulterior a donat telefonul mobil Muzeului de Ştiinţă din Chicago, potrivit RADOR.
La momentul respectiv, noţiunea de „telefon mobil” (portabil) nu făcea referire la telefoanele mobile pe care le ştim acum, ci la cele care erau folosite în autoturisme.
Originea telefoniei mobile se află în perioada celui de-al doilea război mondial. La vremea aceea, armata folosea legături de radio telefonie pentru comunicare. În 1940 receptoarele portabile erau disponibile deja, scrie orange.ro.
Curând, cunoscuta companie Bell Labs a început să lucreze la dezvoltarea unui sistem de telefonie mobilă care să le permită oamenilor să apeleze din mașină.
Un telefon mobil în mână era considerat un gadget, o jucărie pentru bogătaşi, cu o utilitate îndoielnică, scrie mashable.com.
Cine să plătească un sfert din salariul mediu în 1984 pentru a transporta o astfel de „cărămidă” inutilă, când telefoanele cu fise erau peste tot?
Primul prototip al telefonului mobil a văzut lumina zilei în aprilie 1973, când Martin Cooper, manager general la Motorola, făcea primul apel telefonic la 3 aprilie 1973.
A mai fost nevoie de 10 ani de teste, iar la 21 septembrie 1983, Motorola DynaTAC 8000x devenea primul telefon mobil atestat de o autoritate competentă.
În 1989 a apărut un alt model – Motorola MicroTAC 9800X – cel mai mic telefon mobil de la aceea vreme și care a fost primul model cu clapetă (flip phone), care avea să aibă mare căutare în anii 90.
Lansarea protocolului GSM în Europa – Global System Mobile Communications – și eliminarea restricției existente până atunci de a folosi telefonul mobil doar în mediul de business, a dus la apariția unor telefoane mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor.
Nokia a fost prima companie care a făcut această tranziție spre GSM și a lansat modelul Nokia 1011 în 1992.