Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > I-a prezis lui Ștefan cel Mare că va urca pe tronul Moldovei
Articole online

I-a prezis lui Ștefan cel Mare că va urca pe tronul Moldovei

S-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți. Ajunge la Schitul Sfântul Lavrentie, la 6 km de Putna, locul intrării sale în monahism.

Din botez s-a numit Dumitru, iar prin călugărie s-a numit David. După ce primește marea schimă, ia numele Daniil.

S-a retras pe o stâncă de pe malul pârâului Viteul, unde va dăltui un paraclis, la care se mai vede și azi pridvorul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi va sluji drept chilie. Potrivit tradiției, Cuviosul Daniil i-ar fi prezis Sfântului Ștefan cel Mare că va urca pe tronul de domnie al Moldovei.

După spusele cronicarului Ion Neculce, cuviosul Daniil este cel care l-a îndemnat pe Ștefan Vodă să continue lupta împotriva turcilor și tot de la el a venit și îndemnul de a zidi Mănăstirea Putna

În cuvântul închinat Sfântului Daniil Sihastrul, IPS Arhiepiscop Pimen a subliniat că în viață creștină avem nevoie de povățuitor și pentru a înțelege ceea ce învățăm.

„Cel mai bun povățuitor este duhovnicul care povățuiește mai ales în scaunul de spovedanie. În viață cunoaștem multe, însă avem și nedumeriri.

Trebuie să ne întrebăm dacă ceea ce facem se potrivește cu poruncile lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi avem nevoie de un om în față căruia să ne descărcăm sufletește. Această nevoie sufletească a simțit-o și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, pentru că a fost un om credincios și înțelept. Conducând Moldova, a avut probleme grele de rezolvat.

Sfântul Daniil Sihastrul l-a îndemnat pe Slăvitul Ștefan să continue războaiele pentru că prin intermediul acestora se apără țară și credința ortodoxă în față dușmanilor. Acest sihastru a avut înțelepciune cu prisosință și s-a făcut de folos oamenilor de rând și oamenilor mari.

În istoria poporului nostru, conducătorii au simțit nevoia să aibă un povățuitor în persoană unui cleric, a unui bătrân și mai ales a unui călugăr.

Ei au căutat sfat la cei care se rugau mai mult, pentru că cel care se roagă are mai multă înțelepciune și dreaptă socoteală. Înțelepciunea vine de la Dumnezeu, ea lucrând pe măsură curăției inimii sufletului nostru”.

Nu se cunoaște dată trecerii sale la cele veșnice. A fost înmormântat în partea sudică a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. Pe piatră de mormânt așezată de Sfântul Voievod Ștefan, stă scris: Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil.

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola