Hitler făcuse un ritual anual din aniversarea infamei sale tentative de lovitură de stat din 1923. Prima sa încercare de a lua puterea, care s-a încheiat prin arestarea sa și anihilarea temporară a partidului său național-socialist.
În acea zi de 1939, se adresase Vechii Gărzi a partidului, acelor discipoli și soldați care fuseseră loiali lui și partidului său fascist încă din primele zile de la înființare.
La doar 12 minute după ce Hitler a părăsit sala, împreună cu liderii naziști importanți care îl însoțiseră, a explodat o bombă care fusese amplasată într-un stâlp din spatele platformei vorbitorului. Șapte persoane au fost ucise și 63 au fost rănite.
A doua zi, ziarul oficial al partidului nazist, Voelkischer Beobachter, a dat în mod clar vina pe agenții secreți britanici, implicându-l chiar pe prim-ministrul Neville Chamberlain.
Această mișcare de propagandă a fost o încercare de a stârni ura contra britanicilor și de aalimenta poporul german cu sentimente războinice.
Dar membrii Partidului nazist știau că tentativa de asasinare era cel mai probabil opera unei conspirații militare germane antinaziste.
Într-o schemă ingenioasă de manipulare, în timp ce se apropia de conspiratorii reali, Heinrich Himmler, șeful Gestapo, a trimis un subaltern, Walter Schellenberg, în Olanda pentru a lua contact cu agenții de informații britanici.
Pretextul întâlnirii a fost de a da asigurări britanicilor că, în cazul unei lovituri de stat antinaziste, britanicii vor sprijini noul regim.
Agenții britanici erau nerăbdători să obțină orice informații privilegiate despre mișcarea anti-hitleristă din cadrul armatei germane.
Schellenberg, dându-se drept „maiorul Schaemmel”, a căutat să afle ce informații aveau britanicii cu privire la o astfel de conspirație în rândurile armatei germane.
Așadar, pe 9 noiembrie, soldații SS din Olanda au răpit, cu ajutorul lui Schellenberg, doi agenți britanici, Payne Best și R.H. Stevens, băgându-i într-un Buick și ducându-i peste graniță în Germania.
Himmler a anunțat a cu mândrie publicului german că i-a capturat pe conspiratorii britanici.
Omul care a plantat efectiv bomba la ordinul lor a fost declarat a fi Georg Elser, un comunist german care își câștiga existența ca tâmplar.
Deși pare sigur că Elser a plantat bomba, cine au fost instigatorii – serviciile de informații germane sau britanice – rămâne neclar.
Toți trei conspirați „oficiali” au petrecut războiul în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen. Elser a fost ucis de Gestapo la 16 aprilie 1945 – deci nu și-a putut spune niciodată povestea.
Hitler nu a îndrăznit să riște un proces public, deoarece povestea „oficială” era prea subțire.
Sursa AICI