Evenimentul Istoric > Articole online > Harry și Meghan au dat-o în bară: regina Elisabeta, asaltată de mesaje de susținere
Articole online

Harry și Meghan au dat-o în bară: regina Elisabeta, asaltată de mesaje de susținere

Britanicii au fost cuprinși de un elan spontan, scriindu-i reginei pentru a-și manifesta solidaritatea, după acuzațiile aduse familiei regale în interviul acordat lui Oprah Winfrey.

Regina își savurează cu discreție revanșa.

La trei săptămâni după atacurile lui Harry și Meghan împotriva familiei regale, un adevărat curent de solidaritate se manifestă prin mesaje adresate suveranei de către supușii săi.

Cutia poștală a palatului Buckingam nu mai apucă să se golească. Se înregistrează o creștere cu totul neobișnuită a volumului de corespondență, care are loc în mod normal, cu prilejul sărbătorilor de sfârșit de an sau al evenimentelor familiale – căsătorii sau nașteri.

„În fiecare zi, saci plini cu corespondență sunt aduși de la Buckingam la Windor, acolo unde regina s-a retras cu soțul ei, ducele de Edinburgh, după ce acesta a fost externat”, scrie Mail on Sunday.

Este vorba de scrisori emoționante, de cărți poștale și chiar de cadouri, toate gestionate de Mary Morrison, de 83 de ani, doamnă de onoare a reginei, ajutată de o întreagă echipă de asistente de la palat, pentru a putea face față fluxului neașteptat.

Fiecărui expeditor i se răspunde cu un mesaj scurt de mulțumire, uneori, după caz, chiar cu mesaje foarte personale. Lady Mary trasnmite supușilor că „regina apreciază bunele urări și gentilețea manifestate față de familia regală în acest moment”.

Potrivit unei surse de la palat, regina ar fi „încântată” că primește atâtea mesaje de sprijin într-o perioadă atât de delicată.

Elizabeta II nu a fost vizată direct de atacurile lui Harry și Meghan, în cadrul interviului lor acordat lui Oprah Winfrey la începutul lui martie.

Cei doi sunt destul de abili pentru a înțelege că un atac direct la regină ar însemna dizgrația totală. Harry a ținut chiar să dea asigurări că bunica rămâne „comandantul șef”.

Cu toate acestea, acuzațiile despre un presupus rasism care ar exista în sânul familiei regale, și care s-ar fi manifestat la adresa culorii pielii micului Archer, au provocat un scandal uriaș care a făcut valuri în lumea întreagă.

Prinții Charles și William au fost șocați de atacurile lui Harry și ale nevestei sale americance.

Regina Elisabeta II, care a înțeles însă că un asemenea scandal poate fi periculos pe termen mediu pentru Coroană și pentru legăturile din Commonwealth, nu s-a grăbit cu răspunsul și, când a făcut-o, a procedat cu abilitate și generozitate: ea nu și-a condamnat nepotul și a declarat că tratează cu toată seriozitatea acuzațiile de rasism, declanșând o investigație „privată”.

Diplomația suveranei nonangenare a permis dezamorsarea crizei. O replică usturătoare, ducând la umilirea lui Harry și Meghan, le-ar fi adus acestora mai multă simpatie, consolidându-le statutul de victime pe care îl iubesc atât de mult și care se dovedește atât de bănos.

După această criză, britanicii au ales. Dacă afirmațiile lui Meghan și Harry au avut ecou mai ales la o parte din tineri și locuitorii din orașe, supușii Majestății Sale rămân fideli Coroanei într-o zdrobitoare majoritate.

Un sondaj realizat de YouGov, realizat după faimosul interviu, arată că popularitatea lui Harry și Meghan a căzut cu 8% în câteva zile, cu 45% opinii favorabile pentru el și doar 31% pentru ea. În schimb, 58% dintre britanici au o părere proastă despre americanca pătrunsă în familia regală.

În ceea ce o privește pe regina Elizabeta II, aceasta se păstrează la o cotă de apreciere nezdruncinată, de 80%.

Lacrimile de crocodil ale dezmoșteniților s-au prelins pe mantoul de hermină regală ca apa peste penele de rață.

Registration

Aici iti poti reseta parola