Evenimentul Istoric > Articole online > Hainele unui clujean împuşcat la Revoluţie, într-o expoziţie-eveniment la Cluj
Articole online

Hainele unui clujean împuşcat la Revoluţie, într-o expoziţie-eveniment la Cluj

„La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, MNIT organizează expoziţia-eveniment ‘Cluj. 21.12.1989’, care este una de atmosferă, interactivă, şi porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989. Expoziţia este organizată în şapte săli, de diverse teme, care transmit şapte stări. Printre ele avem ‘Eroii nu mor’, care se referă la eroi căzuţi, a ‘Televizoarelor’, despre cei care au privit Revoluţia la televizor, sau a ‘Viitorului’, cu fotografii ale celor născuţi în decembrie 1989. Propunem publicului o călătorie emoţională în trecut, sperăm să realizeze drama petrecută atunci”, a declarat presei directorul MNIT, Felix Marcu, citat de AGERPRES.

În sala „Eroii nu mor” sunt expuse, în premieră, hainele care au aparţinut unui inginer electronist în vârstă de 29 de ani, Mihai Călin Ţiclete, purtate de acesta pe 21 decembrie 1989, în momentul în care a fost împuşcat în cap.

Țiclete e fost desfigurat complet de un glonț tras de un militar al Armatei Române, scrie clujcultural.ro.

„Sala este realizată puţin teatral, cu foarte multă lumină pe acest erou, este o imagine destul de puternică care face publicul să se gândească la faptul că libertatea de care ne bucurăm acum a fost câştigată cu sânge”, a declarat, la rândul său, curatorul expoziţiei, Ioana Gruiţă.

Printre altele, a fost amenajată şi o încăpere, a televizoarelor, care este asemănătoare cu încăperile de la bloc din perioada comunistă, unde vizitatorii pot să ia loc, şi unde sunt expuse televizoare alb-negru cu peşti din sticlă, mileuri, mobilier specific etc.

Victime

De asemenea, expoziţia-eveniment mai include, printre altele, fotografii realizate pe 21 decembrie 1989 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

La Cluj Revoluția anticomunistă s-a soldat cu zeci de morți și răniți.

”Expoziţia porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989”, explică reprezentanții MNIT.

Expoziția poate fi vizionată până în iunie 2020.

Tot MNIT va expune deja cunoscutele fotografiile lui Răzvan Rotta, fost profesor de limba română, apoi, după Revoluție, om de afaceri de succes în retailul cu mașini, pe semipietonala de pe BVD Eroilor, mai scrie clujcultural.ro.

Rotta a reușit un set senzațional de fotografii cu Revoluția din Cluj, vândute apoi de acesta celebrei reviste Paris Match care le-a făcut celebre în toată lumea și l-au îmbogățit pe autor.

Registration

Aici iti poti reseta parola