Hagi Vasile Frigator, băiatul de prăvălie care a plecat în pelerinaj la Ierusalim și a ajuns furnizorul armatei ruse în timpul Războiului de Independență

 

La moartea lui, în 1887, ziarele „Vocea Covurluiului” și „Galați” scriau: „Avem regretul a înștiința că unul din bătrânii orașului nostru, veneratul nostru concetățean Hagi Vasile Frigator, a încetat astăzi din viață: transmitem toate regretele noastre nemângâiatei familii”.

Din căsătoria cu Maria, a avut patru băieți, Nicolae, Ion, Vasile și Petre și o fată, căsătorită cu prof. dr. în chimie Alfons Saligny.

Hagi Vasile Frigator și-a dus comerțul sub firmă proprie de la 1846 până în 1882.

Perioada cea mai importantă a afacerilor lui a fost în timpul Războiului de Independență, când a fost furnizorul de alimente și mărfuri al armatei ruse.

În acel timp rușii au construit, în 57 de zile, drumul de fier militar Reni – Galați, pe care a fost transportată cea mai mare parte a armatei ruse.

În 1882 s-a retras din comerț, lăsând prăvălia la doi foști ciraci ai săi, Coltofeanu și Dobreanu, și fiului său Vasile.

Vechea firmă „Hagi Vasile Frigator” a fost înlocuită cu „Frigator – Coltofeanu – Dobreanu”.

Ca toți negustorii plecați din Brașov, tot timpul și-a ajutat biserica și școala din orașul natal și obișnuia ca de două ori pe an, de Paști și Crăciun, să trimită parohului bani ca să fie împărțiți la săraci.