Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Gruparea care terorizează lumea în numele anti-fascismului este, de fapt, anti-capitalistă și are originile în Comintern
Articole online

Gruparea care terorizează lumea în numele anti-fascismului este, de fapt, anti-capitalistă și are originile în Comintern

Cu toate că extremiştii de stânga pretind că luptă împotriva „fascismului” în timp ce lansează atacuri împotriva altor grupuri, raportul afirmă că termenul „fascism” are un dublu înţeles sub ideologia de extremă stânga, indicând „lupta împotriva sistemului capitalist”.

Acest lucru era valabil de la începuturile regimului bolșevic. Pentru comuniştii din Germania, „anti-fascismul” înseamnă doar „anti-capitalism”.

Ce nu e comunism este fascism

Grupul Antifa a promovat dictatura comunistă în Germania în numele Uniunii Sovietice şi a etichetat toate ideologiile, altele decât comunismul, drept „fascism”.

Grupul extremist anarhist-comunist Antifa a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din cauza recentelor ciocniri violente din Charlottesville, Virginia.

Totuşi, în timp ce organizaţia a fost apreciată de unele mass-media înclinate spre stânga pentru că a inclus naţionaliştii şi neo-naziştii pe lista lor neagră, organizaţia nu a vizat întotdeauna „fascismul”, precum susţine.

Organizaţia a făcut iniţial parte din frontul operaţiunilor Uniunii Sovietice pentru a aduce dictatura comunistă în Germania şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a eticheta toate partidele rivale ca fiind „fasciste”.

Organizaţia poate fi regăsită până la „frontul unic” al Internaţionalei Comuniste din Uniunea Sovietică (Comintern) în timpul celui de-al Treilea Congres Mondial din Moscova, în iunie şi iulie 1921, potrivit broşurii „80 de ani de acţiune antifascistă” de Bernd Langer, publicată de Asociaţia pentru Promovarea Culturii Anti-Fasciste.

Langer a fost membru al organizaţiei Autonome Antifa, care a fost una dintre cele mai mari organizaţii Antifa din Germania, şi care a dispărut în 2004.

Langer nprecizează că „Anti-fascismul este mai degrabă o strategie decât o ideologie”.

„Pentru mase”

Ideea strategiei unite a fost aceea de a reuni organizaţiile de stânga pentru a incita la revoluţia comunistă.

Sovieticii credeau că, după revoluţia din Rusia din 1917, comunismul se va răspândi apoi în Germania, din moment ce Germania avea cel de-al doilea partid comunist ca mărime, KPD (Partidul Comunist din Germania).

La cel de-al patrulea Congres Mondial al Cominternului, în 1922, planul a luat amploare.

Moscova a creat sloganul „Pentru mase” pentru strategia sa unită şi a încercat să unească diferitele partide comuniste şi muncitoreşti din Germania sub un singur steag ideologic pe care l-a controlat.

„Prin urmare, ‘frontul unificat’ nu înseamnă o cooperare egală între diferite organizaţii, ci dominarea mişcării muncitoreşti de către comunişti”, scrie Langer.

KPD a decis să folosească steagul anti-fascismului pentru a forma o mişcare. Langer notează totuşi că, pentru KPD, ideile „fascismului” şi „anti-fascismului”” erau „nediferenţiate”, iar termenul „fascism” a servit doar că o retorică menită să le susţină opoziţia agresivă.

Atât sistemele comuniste, cât şi cele fasciste, s-au bazat pe colectivism şi pe economia planificată de stat.

Ambele au propus sisteme în care individul a fost puternic controlat de un stat puternic, ele fiind responsabile pentru atrocităţi pe scară largă şi genocid.

Uniunea Sovietică a fost una dintre cele mai violente dictaturi ale lumii, ucigând aproximativ 20 de milioane de oameni.

Din acest punct de vedere regimul sovietic se situează pe cel de-al doilea loc, după Partidul Comunist Chinez, care, sub Mao Zedong, a ucis aproximativ 65 de milioane de oameni.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola