Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Grozăviile din temuta colonie de muncă forțată comunistă de la Periprava. Apel către familiile deținuților morți acolo
Articole online

Grozăviile din temuta colonie de muncă forțată comunistă de la Periprava. Apel către familiile deținuților morți acolo

Printre penitenciarele şi coloniile de muncă din România comunistă Periprava a ocupat un loc important şi pentru că, alături de Gherla sau Aiud, a reprezentat una dintre marile unităţi de detenţie, fiind socotită colonie de muncă de categoria I, cu o capacitate de deţinere de peste 3.000 de deţinuţi.

Acestea s-au derulat în perimetrul cimitirului sătesc, în zona în care au fost îngropaţi deţinuţii politici şi de drept comun care au decedat în colonie în intervalul 1957-1968.

Efectuate cu mijloacele specifice arheologiei contemporane, cercetările au avut drept scop identificarea mormintelor foştilor deţinuţi politici, exhumarea și recuperarea rămășițelor lor pământești.

În această acţiune institutul a colaborat cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se află în lucru un dosar penal deschis în urma unei sesizări înaintate de IICCMER.

În urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent au fost exhumate osemintele a 51 de persoane, cel mai probabil aparţinând deținuților politici decedaţi la Periprava.

Rămășițele pământești recuperate au fost depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. Scopul esenţial al acestui demers îl reprezintă realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate, în vederea identificării acestora.

Pentru ca acest fapt să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative de la rudele și urmașii în viață ai victimelor. Toate costurile pentru aceste analize sunt suportate de către stat, se spune într-un comunicat al IICCMER.

Având în vedere cele arătate, IICCMER face un nou apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Periprava, precum și către orice persoană care are cunoștință despre astfel de rude, să contacteze pe orice cale instituția (0213167565; 0213167557; office@iiccmer.ro), în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate și a îndrumării către autoritățile care au în sarcină identificarea victimelor.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA