Manolis Glezos a fost calificat de generalul francez Charles de Gaulle drept ‘primul luptător al rezistenţei din Europa”, pentru că în 1941 a îndrăznit să dea jos drapelul nazist de pe Acropola din Atena.
Spitalizarea sa la 18 martie a fost decisă din cauza unei „gastroenterite şi a unei infecţii urinare”, a afirmat atunci pentru AFP soţia sa Georgia, subliniind că era într-o „stare gravă”, transmite Agerpres.
Născut la 9 septembrie 1922 în insula Naxos din Marea Egee, Manolis Glezos s-a mutat la Atena la vârsta de 12 ani împreună cu familia, implicându-se de foarte tânăr în rezistenţa antifascistă.
În noaptea de 30 spre 31 mai 1941, când avea 18 ani, el a dat jos, împreună cu prietenul său Apostolos Santas, în vârstă de 19 ani, drapelul nazist de pe monumentul antic atenian.
A fost arestat şi închis de mai multe ori în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi în anii ’50 şi ’60 în calitate de comunist, deoarece atunci Partidul Comunist Grec (KKE) era declarat ilegal.
A aderat la partidul EDA (stânga democratică) în anii ’60, după care a fost ales deputat şi eurodeputat al socialiştilor din PASOK în anii ’80.
SYRIZA
În 2000, a devenit membru al partidul Coaliţia Stângii şi Progresului, apoi al formaţiunii SYRIZA a lui Alexis Tsipras.
În timpul crizei (2010-2018), el a fost deputat al SYRIZA şi eurodeputat, participând la manifestaţii violente anti-austeritate.
El s-a despărţit de acest partid în 2015, după ce Alexis Tsipras şi-a pus semnătura pe un al treilea împrumut internaţional şi pe continuarea austerităţii.