Evenimentul Istoric > Articole online > Grecia și-a pierdut simbolul luptei anti-naziste
Articole online

Grecia și-a pierdut simbolul luptei anti-naziste

Simbolul rezistenţei împotriva naziştilor în Grecia a murit luni la vârsta de 97 de ani într-un spital din Atena, unde fusese internat pentru o infecţie şi gastroenterită.

Manolis Glezos a fost calificat de generalul francez Charles de Gaulle drept ‘primul luptător al rezistenţei din Europa”, pentru că în 1941 a îndrăznit să dea jos drapelul nazist de pe Acropola din Atena.

Spitalizarea sa la 18 martie a fost decisă din cauza unei „gastroenterite şi a unei infecţii urinare”, a afirmat atunci pentru AFP soţia sa Georgia, subliniind că era într-o „stare gravă”, transmite Agerpres.

Născut la 9 septembrie 1922 în insula Naxos din Marea Egee, Manolis Glezos s-a mutat la Atena la vârsta de 12 ani împreună cu familia, implicându-se de foarte tânăr în rezistenţa antifascistă.

În noaptea de 30 spre 31 mai 1941, când avea 18 ani, el a dat jos, împreună cu prietenul său Apostolos Santas, în vârstă de 19 ani, drapelul nazist de pe monumentul antic atenian.

A fost arestat şi închis de mai multe ori în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi în anii ’50 şi ’60 în calitate de comunist, deoarece atunci Partidul Comunist Grec (KKE) era declarat ilegal.

A aderat la partidul EDA (stânga democratică) în anii ’60, după care a fost ales deputat şi eurodeputat al socialiştilor din PASOK în anii ’80.

SYRIZA

În 2000, a devenit membru al partidul Coaliţia Stângii şi Progresului, apoi al formaţiunii SYRIZA a lui Alexis Tsipras.

În timpul crizei (2010-2018), el a fost deputat al SYRIZA şi eurodeputat, participând la manifestaţii violente anti-austeritate.

El s-a despărţit de acest partid în 2015, după ce Alexis Tsipras şi-a pus semnătura pe un al treilea împrumut internaţional şi pe continuarea austerităţii.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA