Evenimentul Istoric > Articole online > ”Goliat” – Ce s-a ales de visul românilor de a serba Ziua Națională în spațiu
Articole online

”Goliat” – Ce s-a ales de visul românilor de a serba Ziua Națională în spațiu

În ciuda numelui de uriaș războinic, satelitul românesc cântărea doar un kilogram!

Citez din Wikipedia: ”Are forma unui cub cu laturile de 10 cm și masa de aproximativ 1 kg, fiind construit pe baza standardului american Cubesat. A fost proiectat de o echipă de ingineri și fizicieni, proiectul demarând încă de când aceștia erau studenți la Universitatea București și la Universitatea Politehnica București. Satelitul va transporta trei experimente științifice: determinarea fluxului de micrometeoriți (SAMIS), măsurarea dozei produse de radiațiile cosmice la nivelul orbitei (Dose-N) și de asemenea va avea instalat un captator de imagine cu senzor de 3 megapixeli și o rezoluție la sol de 21x28m pentru observarea Terrei și mediului circumterestru.

Proiectul a fost finanțat de Ministerul Educației Cercetării și Inovării prin Centrul Național de Management Programe cu suma de 1.500.000 de lei la nivelul anului 2005.”

 

Planul de lansare

 

” Goliat a fost programat inițial pentru lansare în data de 1 decembrie 2008, dar lansarea a fost amânată pentru noiembrie 2009 din cauza întârzierilor apărute la racheta Vega. În iunie 2009, la salonul aeronautic de la Paris, directorul general al ESA a anunțat o nouă amânare, estimată inițial pentru sfârșitul anului 2010. Cum nici această dată nu a fost sustenabilă, o nouă fereastră de lansare ar fi urmat cel mai probabil în a doua jumătate a anului 2011. La momentul actual lansarea este anunțată de agenția spatială europeană ESA, cea care va opera racheta Vega, pentru 9 februarie 2012.  Ulterior și această dată a fost modificată pentru 13 februarie.”

 

Jurnal de călătorie

 

Pe 18 februarie 2012, stația de la Măgurele a comunicat faptul că a recepționat primele date de la satelit. De atunci nu s-a mai putut comunica. La 120 de zile de la lansare, se estima că se primiseră doar 0,4% din informațiile așteptate. La 200 de zile, Agenția Spațială Română a recunoscut că nu s-au putut porni camera de luat vederi și restul instrumentelor științifice.

Pe 2 ianuarie 2015, a fost anunțat oficial că Goliat a reintrat în atmosferă și că s-a dezintegrat.

Visul primului satelit românesc se destrămase complet.

Foto: Agenția Spațială Română

Registration

Aici iti poti reseta parola