Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Goana după tron. Cum să fii sigur că vei fi maharajah
Articole online

Goana după tron. Cum să fii sigur că vei fi maharajah

Maharajahul Ranji din Nawanagar își dădea, în primăvara lui 1933, obștescul sfârșit, iar, la aflarea veștii, nepotul său a luat rapid un avion ca să ajungă la funeraliile unchiului său.

După ce a ajutat la purtarea coșciugului o parte din drum, s-a făcut nevăzut, pornind în  goană spre palat, unde s-a suit pe tron, proclamându-se maharajah al Nawanagarului.

La vremea aceea există în India o tradiţie cu totul bizară, ce poate mai există și azi, după care succesorul la tronul unui maharajah trebuia să se grăbească a-şi formula pretenţiile de succesor, căci altfel se putea întâmpla ca un frate sau văr să i-o ia înainte şi atunci se isprăvea cu drepturile sale.

Tradiţia, foarte veche în India, a luat naștere în ziua când un print moştenitor zăbovind la înmormântarea tatălui său, un frate mai mic a profitat de această împrejurare dând fuga la palat, acaparând cetatea şi tronul.

Maharajahul Ranj n-avea fii, ceea ce făcea să se creadă că avea să-şi lase tronul unuia din cei doi nepoţi ai săi, între care exista deja o rivalitate.

Simpatiile lui se concentraseră asupra Prinţului Duleep Sinjhi, care se afla, la moartea sa, suferind într-un sanatoriu din Elveţia.

Dar, simţind că nu mai avea mult de trăit şi că nepotul favorit n-ar fi putut sosi la timp, se decisese pentru celălalt nepot, Prinţul Digvijay Sinjhy. Asta pentru a nu lăsa principatul nici un moment fără căpetenie, ceea ce ar fi dat cu siguranţă loc unui război civil.

Așa că noul maharajah primise o veste dublă: moartea unchiului şi desemnarea sa ca prinţ moştenitor.

Imediat a dat fuga la aerodrom şi, sărind în primul aeroplan ieşit în cale, a luat drumul Jamnagarului, capitala provinciei.

Ajuns acolo, prinţul moştenitor, deşi n-avea a se teme de nimic, urmă vechea tradiţie şi, după ce însoţise procesiunea funerară cale de vreun kilometru, îşi ceru scuze şi întorcându-se din drum alergă la palat pentru a-şi lua tronul în primire.

Registration

Aici iti poti reseta parola