Evenimentul Istoric > Articole online > Goana după Aur din secolul al XIX-lea și jocurile de noroc din lumea modernă
Articole online

Goana după Aur din secolul al XIX-lea și jocurile de noroc din lumea modernă

La jumătatea secolului al XIX-lea, unul dintre evenimentele de referință în istoria Statelor Unite ale Americii a fost așa numita Goană după Aur din zona California. Descoperirile de aur de lângă Sacramento au declanșat un val masiv de migrație – atât americani, cât și oameni din alte părți ale lumii, și-au abandonat locuințele și au renunțat la locuri de muncă stabile, aventurându-se pe un teritoriu necunoscut, cu speranța de a se îmbogăți rapid.

Pentru cei care au ales această opțiune a fost un pariu extrem de riscant, cu potențial pe măsură, desigur. Cei care găseau chiar și cantități mici de aur puteau să-și schimbe viața din punct de vedere financiar și implicit pe plan social.

Această perioadă de căutare a norocului și de îmbogățire rapidă poate fi comparată cu fenomenul modern al jocurilor de noroc. Totuși, există o foarte mare diferență. În lumea actuală, jocurile de cazinou, loterie și pariuri sportive sunt promovate drept opțiuni de divertisment, chiar dacă au potențialul de a genera câștiguri mari în timp scurt – fără absolut nicio garanție în acest sens!

Goana după Aur – oportunități, riscuri, rezultate

Cei care au luat parte la Goana după Aur din secolul al XIX-lea au sperat la îmbogățire rapidă, dar majoritatea nu a reușit să aibă rezultatele așteptate. Condițiile de viață dure și munca epuizantă au reprezentat compromisuri asumate, însă visele nu s-au transformat în realitate decât în puține cazuri.

Continuând paralela cu jocurile de noroc, se poate spune că Goana după Aur a fost un pariu de tip gambling pentru cei care au ales să caute metalul prețios în California. Însă este exact tipul de joc de noroc iresponsabil care astăzi nu ar fi deloc recomandat. În lumea actuală, jocurile de noroc sunt ferm reglementate de autoritățile publice, iar jucătorii sunt protejați în multe moduri. Societatea a evoluat, iar oamenii sunt informați despre modalitatea corectă în care trebuie privite astfel de acțiuni care implică riscuri semnificative.

Într-un cazino online sau într-un cazinou terestru, atitudinea potrivită este aceea de a aloca doar sume mici de bani, pe care utilizatorul își permite să le piardă (mai bine zis, să le cheltuiască pentru distracție). Chiar dacă tentația câștigului face parte din farmecul jocului, eventualele premii nu trebuie să reprezinte scopul în sine.

Puține persoane se pot îmbogăți la jocuri de noroc câștigând jackpoturi la cazinou sau mari premii la jocuri loto, deci așteptările trebuie calibrate adecvat, pentru a se potrivi realității. Dacă sunt înregistrate câștiguri de orice valoare, acestea pot fi considerate surprize plăcute, extra beneficii care îmbunătățesc experiența de divertisment.

De ce alegeau oamenii un pariu de tipul „totul sau nimic”

Disponibilitatea oamenilor de a renunța la siguranță pentru un viitor incert în cadrul Goanei după Aur poate fi explicată în principal prin lipsa de educație și prin societatea încă haotică, departe de nivelul actual de maturitate.

Lipseau multe drepturi și oportunități pe care le avem astăzi, iar pentru mulți oameni o astfel de variantă atât de riscantă era poate singura care le permitea, măcar la nivel teoretic, să iasă din limitele sociale la care erau „condamnați”. Dacă acum, în lumea modernă, există numeroase șanse, servicii sociale și alte forme de protecție și susținere, atunci un asemenea pariu de tipul „totul sau nimic” putea avea sens.

În amintirea acelor vremuri, producătorul de sloturi online Pragmatic Play a lansat un slot care se numește chiar Gold Rush (Goana după Aur – traducerea din limba engleză, în limba română), joc disponibil în cazinouri online. Astfel de resurse sunt asimilate lumii divertismentului online, într-un cadru reglementat în care utilizatorii au parte de numeroase instrumente care să le protejeze experiența de joc.

Prin această diferență majoră de abordare, jucătorii actuali nu mai fac pariuri care să le afecteze negativ viața, ci doar au posibilitatea de a se distra și, cu noroc, șanse la câștiguri mai mici sau mai mari.

Tot în universul divertismentului, merită subliniat modul în care a fost reflectată Goana după Aur în cinematografie. Filme precum Paint Your Wagon (1969), McCabe & Mrs. Miller (1971), White Fang (1991) și The Treasure of the Sierra Madre (1948) pot fi vizionate de către cei care doresc să ia pulsul acelor vremuri.

De referință rămâne însă producția Gold Rush din anul 1925, film mut alb-negru de lung-metraj de comedie scris, produs și regizat de Charlie Chaplin, care joacă și rolul căutătorului singuratic de aur.

Registration

Aici iti poti reseta parola