Evenimentul Istoric > Articole online > Glumă neinspirată a lui Ceauşescu la Petroşani. Era toamna anului 1982
Articole online

Glumă neinspirată a lui Ceauşescu la Petroşani. Era toamna anului 1982

De altfel, fotbalul se şi află la baza acestei poveşti, care a fost scoasă la suprafaţă de jurnaliştii locali de la cronicavj.ro. De când preluase puterea în 1965, Ceauşescu venea la Petroșani pentru a 6-a oară într-o „vizită de lucru”.

În urmă cu doar câţiva ani, el fusese făcut „Miner de Onoare” în Valea Jiului. După vizitele din noiembrie 1977 și august 1979, aceasta era a 3-a revenire în zonă după momentul grevei din august 1977.

Elicopterul a aterizat pe noul stadion

Nicolae Ceaușescu sosește la Petroșani la bordul elicopterului ce aterizeazã pe gazonul stadionului „Jiul”, dat în folosintã în august 1982. Imediat, coloana s-a îndreptat spre primărie, unde era aşeptat de oamenii muncii

La 64 de ani, „cel mai iubit fiu al poporului” simţea că dobândise o capacitate superioară de înțelegere și de judecare a lucrurilor. Practic, ţinea cu tot dinadinsul să arate cum îl copleşise înţelepciunea anilor în care urcase de în ierahia de cizmar la cea de „cârmaci genial”.

Mostra din spatele acestui miniexpozeu urma să fie expusă la balconul Casei de Cultură a Sindicatelor din Petroşani. Ceauşescu habar nu avea la acea vreme că spusele lui au rănit adânc orgoliul local şi vor fi taxate 35 de ani mai târziu.

„O glumă nu prea gustată de miile de oameni.”

Lotul echipei Jiul Petroşani în sezonul 1982-1983

„La ora aceea, în plan fotbalistic, Jiul se afla în Divizia A, jucând deja 4 etape din sezonul 1982-1983: 0-1 la Chimia Rm. Vâlcea, 0-0 acasă cu Politehnica Iași (11 august, primul meci oficial pe noul stadion, cu 10.000 de spectatori în tribune), 1-2 la Steaua, 1-1 la F.C. (Farul) Constanța și înainte cu 5 zile de sosirea dictatorului, 1-1 acasă cu Corvinul Hunedoara.

Jiul ocupa locul 10 cu 5 puncte (din 18 echipe), la 5 puncte distanţă de liderul de atunci, Sportul Studențesc București. Jiul îi avea atunci pe Ladislau Vlad (antrenor), pe Cavai, Grigore Petre, Puiu Rusu, Mache Vizitiu, Sumulanschi, Nelu Varga, Băluţă sau Sălăgean în componenţă, jucãtori de valoare. Ceauşeascu, omul care se pricepea la toate, strecoară în discursul său o glumă nu prea gustată de miile de oameni care îi ascultau vorbele, sub balconul Casei de Cultură a Sindicatelor din Petroșani:

«Acum, stimați tovarăși, aveți stadion, dar n-aveți echipă!» Bine că-i avea el pe ăia de la F.C. Olt Scornicești, pe care îi duseserã ciracii lui până în Divizia A dintr-o modestã echipă de Divizia C. Așa cum era, Jiul Petroșani a încheiat acel sezon pe locul 9 în Divizia A”, se arată pe cronicavj.ro.

În aceeaşi ediţie de campionat, la F.C. Olt Scornicești termina competiţia internă pe locul 7, semn că nici măcar Nicolae Ceauşescu nu prea avea o echipă atât de redutabilă cum credea el că are…

Registration

Aici iti poti reseta parola