Evenimentul Istoric > Articole online > Glonţul tras asupra unui ministru din guvernul României
Articole online

Glonţul tras asupra unui ministru din guvernul României

Cotidianul „Dacia”, de marţi 8 octombrie 1929, scria sub titlul „Atentat împotriva d-lui dr. Al Vaida Voevod ministrul de interne – Atentatorul care e comunist a fost arestat”:  

”După cum am anunţat, Sâmbătă după amiază, la orele 3, d. Vaida Voievod, ministru de interne, eşind dela minister şi urcându-se în automobil a fost victima unui atentat care din fericire nu şi-a ajuns scopul.  

Individul Goldenberg Avram, originar din Iaşi, pândind eşirea din minister a d-lui ministru AL. Vaida Voievod, a tras un foc de armă asupra d-sale cu un revolver „Browning” pe care-l poseda.

Glonţul lovind geamul maşinei pe care l-a sfărâmat, a ricoşat, neputându-şi ajunge scopul. Criminalul a fost arestat şi se crede că face parte dintr-o organizaţie comunistă.  Gestul nebun al acestui individ a întâmpinat indignarea întregii naţiuni.”

Focul de armă tras de comunistul  Goldenberg, care avea 19 ani, asupra ministrului a fost motivat de responsabilitatea acestuia în “măcelărirea dela Lupeni” şi de moartea Haiei Lifşiţ, pe care Lucreţiu Pătrăşcanu o apărase, la Cluj, în 1928.

„Trăiască Rusia Sovietică!”

Atitudinea sfidătoare a acuzatului la adresa curţii, refuzul de a se apăra şi nu în ultimul rând lozincile comuniste, printre care şi „Trăiască Rusia Sovietică!”, strigate de acesta, au condus la pronunţarea unei condamnări la 10 ani de închisoare, deşi atentatorul era minor.

Haia Lifşiţ a absolvit liceul din Chişinău, în timpul căruia a intrat în PCR, la 20 de ani, în 1923, când a fost aleasă în comitetul local al UTC.

După liceu, a activat o perioadă în învăţământ ca institutoare. Însă din cauza răspândirii de manifeste P.C.R. cu ocazia zilei de 1 Mai, a fost arestată prima dată de Siguranţă, împreună cu alţi membri ai partidului, în 1924.

Arestaţii au fost implicaţi într-o serie de procese judecate în principalele oraşe ale României.

A fost eliberată în 1925, după care s-a angajat ca lucrătoare într-o fabrică. În timp ce se afla în închisoare a fost bătută în beciurile Siguranţei, îmbolnăvindu-se de pneumonie.

Avocatul comuniștilor, Lucrețiu Pătrășcanu

Procesul lotului Haia Lifşiţ a avut loc la Cluj. În proces au fost implicaţi militanţi, muncitori, intelectuali comunişti, utecişti, membri ai sindicatelor unitare, ai Ajutorului Roşu şi altor organizaţii comuniste.

Haia Lifşiţ a fost acuzată pentru „activitate revoluţionară”. La proces a fost apărată de Lucreţiu Pătrăşcanu.

În pledoarie, acesta s-a pronunţat pentru achitarea celor implicaţi în proces. Analizând regimul de ilegalitate pentru care sunt acuzaţi, a declarat: „Activitatea în ilegalitate are loc acolo unde legile opresc cele mai elementare drepturi cetăţeneşti. Dizolvarea partidului şi a tineretului comunist prin simple ordonanţe militare sunt fapte împotriva textului Constituţiei”.

Sentinţa procesului a fost de 8 ani de închisoare, 10 ani interdicţie şi 20.000 lei amendă.

Greva foamei

În semn de protest, în iunie 1929, Haia Lifşiţ şi ceilalţi membri PCR condamnaţi au declarat greva foamei, cerând amnistie politică. După o săptămână de la declararea grevei, ea s-a îmbolnăvit grav.

După 43 de zile de grevă a foamei, când accepta decât apă, situaţia sa a devenit gravă. Deşi i s-a acordat amnistie, nu a mai putut să beneficieze de ea, deoarece a decedat la 17 august 1929.

În timpul grevei minerilor de la Lupeni din primele zile ale lunii august 1929, peste 20 de oameni au murit şi peste 200 au fost răniţi.

Minerii au protestat faţă de condiţiile de muncă şi riscurile la care erau supuşi şi după ce negocierile dintre reprezentanţii muncitorilor şi patronat au eşuat. Cereau ca ziua de lucru să fie de opt ore, iar salariile să fie majorate cu 40 la sută, pentru cei care lucrau în puţuri şi în focuri, solicitau, de asemenea, ca angajaţii să fie aprovizionaţi cu bocanci, alimente şi echipamente noi, iar minorii să nu mai fie trimişi să muncească în subteran.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola