Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Gloanțele Faniei Kaplan nasc legenda lui Lenin cel Blând
Articole online

Gloanțele Faniei Kaplan nasc legenda lui Lenin cel Blând

În 1902, a publicat o broșură intitulată „Ce este de făcut?” în care susținea că doar un partid disciplinat de revoluționari profesioniști ar putea aduce socialismul în Rusia.

În 1903, s-a întâlnit cu alți marxiști ruși la Londra și a înființat Partidul Muncitorilor Social-Democrați din Rusia. Cu toate acestea, de la început a existat o divizare între bolșevicii (majoritari) ai lui Lenin, care susțineau cucerirea puterii prin revoluție, și menșevicii (minoritari), care susțineau o mișcare democratică socialistă.

Aceste două grupuri s-au luptat din ce în ce mai tare în cadrul partidului, iar Lenin a oficializat divizarea la o conferință a Partidului Bolșevic din 1912.

După izbucnirea Revoluției Ruse din 1905, Lenin s-a întors în Rusia. Revoluția, care a constat în principal din greve în întregul imperiu rus, a luat sfârșit atunci când Nicolae al II-lea a promis reforme, inclusiv adoptarea unei constituții și înființarea unui legislativ ales.

Cu toate acestea, odată cu restabilirea ordinii, țarul a anulat majoritatea acestor reforme, iar în 1907 Lenin a fost din nou forțat la exil.

Abdicarea țarului

Lenin s-a opus Primului Război Mondial, care a început în 1914, socotindu-l un conflict imperialist și a chemat soldații să-și întoarcă armele împotriva liderilor capitaliști care i-au trimis în tranșee.

Pentru Rusia, Primul Război Mondial a fost un dezastru fără precedent: avut victime mai multe decât orice altă națiune.

Între timp, economia a fost ruinată de costisitorul efort de război, iar în martie 1917 au izbucnit revolte și greve la Petrograd din cauza lipsei de alimente.

Trupele armatei demoralizate s-au alăturat greviștilor, iar pe 15 martie Nicolae al II-lea a fost obligat să abdice, punând capăt secolelor de guvernare țaristă.

După perioada Revoluției din februarie (cunoscută ca atare din cauza utilizării de către Rusia a calendarului iulian), puterea a fost împărțită între guvern și soviete, adică comitetele de soldați și muncitori.

Agent german

După izbucnirea Revoluției din februarie, autoritățile germane au permis lui Lenin și locotenenților săi să treacă din Elveția prin Germania spre Suedia într-un tren sigilat, pentru a reveni în Rusia, scrie history.com.

Berlinul spera (corect) că reîntoarcerea bolșevicilor în Rusia va sabota efortul de război rusesc.

Lenin a cerut răsturnarea guvernului de către soviete și a fost condamnat ca „agent german” de liderii guvernului. În iulie, a fost forțat să fugă în Finlanda, dar apelul său la „pace, pământ și pâine” a primit un sprijin popular crescând, iar bolșevicii au câștigat o majoritate în sovietul de la Petrograd.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola