Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Gloanțele Faniei Kaplan nasc legenda lui Lenin cel Blând
Articole online

Gloanțele Faniei Kaplan nasc legenda lui Lenin cel Blând

Lenin a fost grav rănit, dar a supraviețuit. Tentativa de asasinat a declanșat un val de represalii ale bolșevicilor împotriva revoluționarilor socialiști și a altor oponenți politici. Mii de oameni au fost executați pe măsură ce Rusia s-a adâncit în războiul civil.

Conform declarațiilor Faniei Kaplan, ea a încercat să-l ucidă pe Lenin pentru că îl considera un „trădător” și pentru că „cu cât va trăi mai mult, cu atât va îngropa mai adânc ideea de socialism. Pentru zeci de ani”.

Fania Kaplan nu a fost judecată. A fost împușcată la ora 4 dimineața, în data de 4 septembrie 1918, de către comandantul militar al Kremlinului, într-un garaj. La execuție a fost invitat și un poet bolșevic, Demian Bednîi, ca să se „inspire din revoluție”.

A fost pusă în circulație legenda lui Lenin cel Blând, conform căreia victima atentatului ar fi cerut să se cruțe viața atentatoarei, care ar fi fost văzută în 1932 sau chiar în 1938 în gulagul de la Solovki sau Kolîma.

Există numeroase semne de întrebare asupra vinovăției Faniei Kaplan.

Ulianov

Născut cu numele Vladimir Ilici Ulianov în 1870, Lenin a fost atras de cauza revoluționară după ce fratele său a fost spânzurat în 1887 pentru participarea la încercarea de asasinare a țarului Alexandru al III-lea.

A studiat dreptul și a fost avocat stagiar la Petrograd (acum Sankt Petersburg), unde s-a asociat cu cercurile marxiste revoluționare. În 1895, a ajutat la organizarea grupurilor marxiste din capitală în „Uniunea pentru lupta pentru eliberarea clasei muncitoare”, care a încercat să-i înroleze pe muncitori la cauza marxistă.

În decembrie 1895, Lenin și ceilalți lideri ai Uniunii au fost arestați. Lenin a fost închis un an și apoi exilat în Siberia pentru trei ani.

„Ce este de făcut?”

După sfârșitul exilului, în 1900, Lenin a plecat în Europa de Vest, unde și-a continuat activitatea revoluționară. În acest timp a adoptat pseudonimul Lenin.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola