Regele Alexandar I a sosit la Marsilia la bordul distrugătorului Dubrovnik, fără soţia lui, Regina Maria (fosta principesă Mărioara a României), care fusese nevoită să ia trenul spre Paris, din cauza unor probleme de sănătate.
Regele a fost întâmpinat de ministrul francez de Externe, Louis Barthou. Cei doi au străbătut străzile Marsiliei la bordul unei maşini, în salutul mulţimii.
La un moment dat, Velicko Georgijev Kerin a ieşit din mulţime, înarmat. A îndreptat arma spre Rege, împuşcându-l, apoi pe ministrul de Externe şi pe şofer.
Autorul atacului armat, Vlado Cernozemski, membru al Organizaţiei Interne Revoluţionare Macedonene (Vnatrešna makedonska revolucionarna organizacija – VMRO), era şoferul liderului VMRO Ivan Mihailov, şi un experimentat trăgător, scrie history.info.
Asasinatul a fost comis în plină stradă, în timpul paradei prin oraş, ceea ce a fost surprins de camerele de filmat, devenind astfel primul asasinat filmat din istorie.
Asasinul a fost imediat împuşcat de un ofiţer francez, şi omorât în bătaie de mulţimea furioasă.
Abia ulterior s-a stabilit faptul că ministrul francez Barthou nu fusese ucis de Kerin, ci de unul dintre jandarmi, care încercase să îl nimerească pe Kerin.
Asasinatul fusese organizat de mișcarea naționalistă, teroristă și separatistă croată ustaşa.
Regele a murit aproape pe loc. Potrivit presei vremii, ultimele sale cuvinte au fost: “Aveţi grijă de Iugoslavia”.
Camerele de filmat nu au surprins exact momentul în care Regele Alexandru I a fost împușcat, ci doar momentele imediat dinainte și de după – inclusiv imagini cu regele zăcând pe bancheta din spate a mașinii. Alexandru a murit în mașină, dar decesul a fost pronunțat mai târziu, după ce corpul Regelui a fost transportat de urgență la sediul prefecturii din oraș.