Evenimentul Istoric > Articole online > Gest fără precedent împotriva lui Ceaușescu, la Congresul al XII-lea al PCR (VIDEO)
Articole online

Gest fără precedent împotriva lui Ceaușescu, la Congresul al XII-lea al PCR (VIDEO)

Discursul său de protest a avut loc la Congresul al XII-lea al PCR, desfăşurat între 19 şi 23 noiembrie 1979.

În urma acestui gest fără precedent la adresa lui Ceauşescu, Constantin Pârvulescu a fost criticat aspru de o parte dintre cei prezenţi şi dat afară din sală, fiind catalogat drept trădător şi prosovietic.

Drept urmare, în aceeași noapte, Pârvulescu a fost evacuat din casa în care locuia, amintește RADOR.

Fostul membru fondator al partidului şi-a ieşit din rolul de ornament preţios al festivităţilor politice prin discursul susţinut la cel de-al XII-lea Congres al PCR, notează istoricul Lavinia Betea.

Nimeni n-a avut vreo reacţie de solidarizare cu contestatarul. Nici în plenul reuniunii, nici în particular, după cum relatează şi martorul ocular Dumitru Popescu.

 

Replica la discursul lui Pârvulescu a fost dată chiar de Nicolae Ceaușescu, acesta făcându-l trădător pe criticul său și cerând ca acesta să fie dat afară din sală, lucru care s-a și întâmplat, scrie sursa citată.

Pârvulescu a plătit scump această îndrăzneală, deoarece a fost imediat exclus din partid, destituit din funcția de membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, a fost evacuat chiar în aceeași noapte din casa pe care o avea și a fost pus sub supravegherea strictă a Securității.

Semnatar al Scrisorii Celor Șase

De amintit este și faptul că Pârvulescu fost unul dintre cei şase membri ai Partidului Comunist, alături de Alexandru Bârlădeanu, Gheorghe Apostol, Silviu Brucan, Grigore Răceanu şi Corneliu Mănescu, care au adresat un apel lui Nicolae Ceauşescu, în așa numita „Scrisoare a Celor Șase” publicată de posturile de radio BBC și Europa Liberă la 11 martie 1989 și prin care cereau respectarea drepturilor omului şi a Constituției, oprirea „sistematizării” teritoriului țării, încetarea exportului de alimente și restabilirea prestigiului internațional al României printr-o economie liberă.

Până la evenimentele din decembrie 1989, doar Radio Europa Liberă a mai amintit în spaţiul public de Constantin Pârvulescu. A murit, fără urmaşi, la 11 iulie 1992, la 97 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola