Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Germania pierde și al treilea război mondial. Ce a câștigat oligarhia americană  din invazia Ucrainei?
Articole online

Germania pierde și al treilea război mondial. Ce a câștigat oligarhia americană  din invazia Ucrainei?

În vreme ce presa și opinia publică deplâng suferințele inimaginabile ale poporului ucrainean, elitele americane sunt în extaz. Le-a reușit o lovitură admirabilă. Gerrmania și întreaga Uniune Europeană vor fi nevoite să întrerupă legăturile economice extrem de profitabile cu Rusia și China.

Cine controlează politica americană?

Într-o superbă analiză publicată pe site-ul Naked Capitalism. Michael Hudson explică faptul că politica ezternă a SUA este controlată nu de bătrânul Biden, ci de trei oligarhii extrem de influente: complexul militar-industrial, complexul de petrol și gaze (și minerit) și complexul bancar și imobiliar . „Senatorii cheie și reprezentanții Congresului nu își reprezintă statele și districtele la fel de mult cum reprezintă interesele industriale ale donatorii lor majori la campania politică. O diagramă Venn ar arăta că în lumea de astăzi post-Citizens United, politicienii americani își reprezintă donatorii la campanie, nu alegătorii. Și acești donatori se încadrează practic în trei blocuri principale.

Cele trei oligarhii ale Americii

Trei grupuri oligarhice principale au cumpărat controlul Senatului și Congresului pentru a-și pune propriii factori de decizie în Departamentul de Stat și Departamentul Apărării.

Primul este Complexul Militar-Industrial (MIC) – companii precum Raytheon, Boeing și alți producători de arme și-au diversificat pe scară largă fabricile și locurile de muncă în aproape fiecare stat, și în special în districtele Congresului unde sunt aleși șefii cheie ai comitetelor Congresului. Baza lor economică este monopol obținut mai ales din vânzările sale de arme către NATO, către exportatorii de petrol din Orientul Apropiat și către alte țări cu un excedent al balanței de plăți. Acțiunile acestor companii au crescut imediat după vestea atacului rusesc, ducând la o creștere a burselor de două zileSenatorii și reprezentanții Congresului din California și Washington au reprezentat în mod tradițional MIC. Escalada militară de săptămâna trecută promite vânzări vertiginoase de arme către NATO și alți aliați ai SUA. Germania a acceptat rapid să majoreze cheltuielile cu înarmarea la 2% din PIB.

Oligarhia din petrol și gaze

Cel de-al doilea bloc oligarhic major este sectorul de petrol și gaze care se bucură de favoruri fiscale speciale în America. La fel ca băncile și sectorul imobiliar, scopul acestui sector OGAM este de a maximiza prețul energiei și al materiilor prime, astfel încât să își maximizeze profitul din resurse naturale. Monopolizarea pieței petroliere în zona dolarului și izolarea acestei zone de petrolul și gazele rusești este o prioritate majoră a SUA de peste un an, deoarece conducta Nord Stream 2 amenința să facă legătura între economiile Europei de Vest și Rusia.

Dacă operațiunile de petrol, gaze și minerit nu sunt situate în fiecare district de vot,investitorii lor sunt. Senatorii din Texas și din alte state occidentale producătoare de petrol și minier sunt principalii lobbyiști, iar Departamentul de Stat are o influență puternică în sectorul petrolului, oferind o umbrelă de securitate națională pentru scutiri speciale de impozite. Scopul politic auxiliar este de a ignora și respinge eforturile de mediu de a înlocui petrolul, gazele și cărbunele cu surse alternative de energie. În consecință, administrația Biden a susținut extinderea forajului în larg, a sprijinit conducta canadiană către cea mai murdară sursă de petrol din lume- nisipurile bituminoase Athabasca și a sărbătorit renașterea fracking-ului din SUA.

Extinderea politicii externe este de a împiedica țările străine să nu lase controlul asupra petrolului, gazelor și mineritului lor companiilor OGAM din SUA să concureze pe piețele mondiale cu furnizorii din SUA. Izolarea Rusiei (și Iranului) de piețele occidentale va reduce oferta de petrol și gaze, crescând prețurile și, evident.

Oligarhia Finanțe, Asigurări și Imobiliare

Al treilea grup oligarhic major este sectorul simbiotic Finanțe, Asigurări și Imobiliare (FIRE) este omologul vechii aristocrații funciare post-feudale din Europa, care trăia din arendarea pământului. Având în vedere că majoritatea locuințelor din lumea de astăzi aparțin celor care le locuiesc în SUA și Marea Britanie, chiria este plătită în mare parte sectorului bancar. Aproximativ 80% din împrumuturile bancare din SUA și Marea Britanie sunt acordate sectorului imobiliar, umflând prețurile terenurilor pentru a crea câștiguri de capital.

Acest bloc bancar și imobiliar centrat pe Wall Street este și mai larg bazat pe o bază district cu district decât MIC. Senatorul său de New York, Chuck Schumer, conduce Senatul, susținut de fostul senator din Delaware din industria cărților de credit, Joe Biden, și de senatorii din Connecticut din sectorul asigurărilor centrați în acel stat. Pe plan intern, scopul acestui sector este de a maximiza chiria și câștigurile „de capital” rezultate din creșterea chiriei imobiliare.
Pe plan internațional, obiectivul sectorului FIRE este de a privatiza economiile străine, mai ales de a asigura privilegiul creării de credite în mâinile SUA, astfel încât să transforme infrastructura guvernamentală și utilitățile publice în monopoluri privind furnizarea de servicii de bază la prețuri maxime (asistență medicală, educație, transport, comunicații și tehnologia informației) .

Wall Street a fost întotdeauna strâns aliniat cu industria petrolului și gazelor, încă de pe vremea Standard Oil. Acestea sunt cele trei sectoare rentier care domină capitalismul financiar post-industrial de astăzi. Averile lor reciproce au crescut pe măsură ce stocurile MIC și OGAM au crescut. Iar mișcările de excludere a Rusiei din sistemul financiar occidental (și parțial acum din SWIFT), împreună cu efectele negative ale izolării economiilor europene de energia rusă, promit să stimuleze un flux de titluri financiare dolarizate”, scrie Naked Capitalism.

Registration

Aici iti poti reseta parola