Evenimentul Istoric > Articole online > Generalul lui Traian devenit Sfântul Eustatie este prăznuit astăzi
Articole online

Generalul lui Traian devenit Sfântul Eustatie este prăznuit astăzi

Din viața să aflăm că într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb. Prin descoperire dumnezeiască, vede între coarnele cerbului cinstita Cruce a Mântuitorului și aude un glas de la Cruce: „Placide, pentru ce Mă prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune”.

La puțin timp după această minune, Placid împreună cu soția și copiii săi, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, soția lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie și Teopist.

După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulțumi și aude din nou glasul Domnului care îi vestește că va lua moarte mucenicească. Se retrage din armată pentru o vreme, dar revine la insistențele împăratului Traian.

Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata romană iese învingătoare avându-l conducător pe Eustatie.

Între timp împăratul Traian a murit, iar noul împărat Adrian, i-a cerut să aducă jertfe idolilor. Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia să.

Pentru că acestea nu le-au făcut niciun rău, au fost aruncați într-un cazan de aramă încins. În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi și nearse.

Moaștele de Iancu Vechi – Mătăsari

Potrivit documentelor din arhivă parohiei, părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea).

De atunci, acestea sunt păstrate că un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie.

Reputați istorici romani, între care menționăm pe Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripții din bisericile României adnotate și publicate, București, 1905-1907), atestă existența moaștelor Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, la biserica Iancu Vechi- Mătăsari.

Troparul Sfântului Mucenic Eustatie și al celor împreună cu dânsul: soția să Teopisti cu cei doi fii ai lor Agapie și Teopist:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Registration

Aici iti poti reseta parola