Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Furtuna perfectă pe piața alimentară a lumii. China anunță catastrofa
Articole online

Furtuna perfectă pe piața alimentară a lumii. China anunță catastrofa

 

Cea mai proastă recoltă din istorie

Starea culturii de grâu de iarnă din China ar putea fi „cea mai rea din istorie”, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii, potrivit Reuters. Anunțul chinezilor ridicând mari semne de ăngrijorare cu privire la aprovizionarea cu cereale la cel mai mare consumator de grâu din lume. Adresându-se reporterilor, ministrul Agriculturii și Afacerilor Rurale Tang Renjian a explicat că ploile abundente de anul trecut au întârziat semănatul pe aproximativ o treime din suprafața care este cultivată în mod normal cu grâu de grâu.

Un studiu asupra recoltei de grâu de iarnă efectuat înainte de începutul iernii a scos la iveală faptul că recoltele de clasa I și a doua avor scădea cu peste 20 de procente, a spus Tang.
„Producția de cereale din acest an se confruntă într-adevăr cu dificultăți uriașe”.

După cum notează Epoch Times, comentariile ministrului subliniază îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu cereale a Chinei.

Prețurile s-ar putea dubla sau chiar tripla

Și Financial Times e de părere că „o criză alimentară se profilează pe măsură ce transporturile de grâu din Ucraina se opresc”, menționând că Rusia și Ucraina furnizează aproape o treime din exporturile mondiale de grâu și, de la atacul Rusiei asupra țării vecine, porturile de la Marea Neagră au ajuns într-un impas. „Ca urmare, prețurile grâului au crescut la maxime record, depășind nivelurile observate în timpul crizei alimentare din 2007-2008”.

„Dacă fermierii din Ucraina nu încep să semene în curând, va apărea o criză uriașă a alimentelor. Dacă producția de alimente a Ucrainei scade în sezonul următor, prețul grâului s-ar putea dubla sau tripla”, susține un fermier olandez din Ucraina. Olandezul, care cultivă grâu de două decenii în Cherkasy, la 200 km sud de Kiev, face parte dintr-un sindicat agricol, ai cărui membri cultivă puțin sub 10% din terenurile agricole ale țării.

Experții agricoli și factorii de decizie politică au avertizat asupra impactului livrărilor întârziate asupra țărilor care depind de regiune pentru grâu, cereale, ulei de floarea soarelui și orz.

„Va trebui să găsească furnizori diferiți și toate acestea înseamnă prețuri mai mari”, spune Joseph Glauber, fostul economist-șef al Departamentul Agriculturii din SUA un expert în domeniul politicii agricole.

Evident, creșterea prețurilor va alimenta inflația alimentarăcare a ajuns deja la nivelul maxim al ultimilor șapte ani – 7,8% în ianuarie. Criza alimentară care se întrevede la orizont va lovi cel mai tare țările sărace care sunt nevoite să importe cereale. Iar aici vorbim, în primul rând, de țările care depind cel mai mult de grâul rusesc, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola