Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vin vremurile negre! Analiza unui om de afaceri german
Articole online

Vin vremurile negre! Analiza unui om de afaceri german

E normal, până la urmă ca analiștii, experții și alți diverși părerologi să vină cu scenarii apocaliptice. Până la urmă, acești oameni își câștigă pâineas șocand audiența. Când un om de afaceri recunoaște, însă, că gluma se îngroașă, e un semn clar că lucrurile nu stau deloc bine.

Avertismentul unui concern german

Invazia rușilor în Ucraina și efectul de domino care i-a urmat, în special pe piețele de mărfuri, au declanșat o revizuire descendentă a așteptărilor de creștere. Se pare că nu mai e vorba numai de inflație, ci și de stagnare. CEO-ul uneia dintre cele mai puternice mărci de bunuri de larg consum avertizează într-o scrisoare trimisă investitorilor că întoarcerea la zilele negre ale inflației din anii 1970 ar putea fi iminentă.

JAB Holding Company, conglomeratul german care include interese în companii care își desfășoară activitatea în domeniul bunurilor de larg consum (de la silvicultură, cafea, modă de lux, sănătatea animalelor și până la fast-food) a publicat miercuri o scrisoare pentru investitori în care avertizează cu privire la continuarea terndințelor inflaționiste.

Se presupune că managementul JAB știe mai bine decât oricine altcineva despre ce vorbește, dat fiind că este o firmă de investiții centrată pe consumator, cu un portofoliu de companii care include Coty Inc., Panera Brands (Caribou Coffee Company, Panera Bread, Einstein Bros. Bagels) , Keurig Green Mountain și Krispy Kreme, Inc., printre alte mărci.

„Asistăm la o schimbare tectonică”

„Credem că asistăm acum la o schimbare tectonică către un mediu macroeconomic și investițional complet diferit, pe care majoritatea liderilor și investitorilor de astăzi nu l-au văzut sau experimentat în viața lor profesională. Asistăm la creșterea inflației care, în opinia noastră, nu este tranzitorie și care este o amenințare majoră la adresa economiei și a randamentelor acțiunilor globale”, le-a transmis Olivier Goudet, directorul executiv al JAB, investitorilor.

„Am observat acest fenomen devreme în lanțul nostru de aprovizionare și în interiorul companiilor noastre, cu costuri și salarii în creștere la redeschiderea post-pandemie. În plus, deficitele majore de energie și forță de muncă vor determina tendințele inflației pe termen lung, accentuate de tulburări geopolitice grave, cum ar fi războiul și amenințările”.

„Lumea în care costul capitalului este zero se estompează rapid și credem că următorul deceniu se va dovedi substanțial mai provocator din punct de vedere al rentabilității, dar și din punct de vedere al riscului de credit și de lichiditate. Investițiile de succes în acțiuni vor fi în companii rezistente, capabile să să-și susțină finanțarea cu o creștere de calitate”, a continuat Goudet.

Creșteri de prețuri la energie și mărfuri

„Ne așteptăm ca tendința inflației să continue, atingând niveluri nemaivăzute din anii 1970, alimentată de creșterea structurală a prețurilor la energie și la mărfuri, precum și de creșterea costului forței de muncă. Credem că strategia noastră de investiții de creștere rezistentă este potrivită pentru perioade ca acestea.”

Ca să vă faceți o idee despre vputerea acestei companii, trebuie menționat că JAB gestionează active de 34 de miliarde de dolari, scrie zerohedge.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola