Fuga Prințesei de Caraman-Chimay cu lăutarul maghiar Rigo

 

Scriitorul Marcel Proust era îndrăgostit de ea, spunea Martha Bibescu. Personajul verișoarei baronului Charlus din „În căutarea timpului pierdut” este inspirat de excentrica prințesă.

Însă, pe 9 decembrie 1916, îi va despărți moartea prințesei, care avea doar 43 de ani.

La trei ani de la decesul Clarei, Prințul Joseph de Caraman-Chimay s-a recăsătorit cu o tânără care avea doar câteva luni în 1890, când el se însurase cu frumoasa americancă.

Fată de milionar

Clara Ward s-a născut pe 17 iunie 1873 în Detroit, Michigan, fiind fiica căpitanului Eber Brock Ward și a celei de-a doua soții a acestuia, Catherine Lyon, nepoata senatorului Benjamin Wade.

Tatăl ei, care era, probabil, primul milionar din Michigan, avea afaceri cu nave cu aburi în zona Marilor Lacuri, cherestea în Michigan, producea fier și oțel și avea mine de argint în Colorado.

El este cel care a fabricat primul oțel Besemer în Statele Unite la uzina sa din Wyandotte și a fost președinte al căii ferate Flint și Pere Marquette din 1860 până la moartea sa.

Căpitanul Ward a murit când Clara avea mai puțin de doi ani.

Moara și fabricile de cherestea de la Ludington au fost moștenite de mama fetiței și au fost gestionate de fratele ei, Thomas R. Lyon.