Evenimentul Istoric > Articole online > Fructele de mare au dezvoltat creierul omului primitiv
Articole online

Fructele de mare au dezvoltat creierul omului primitiv

Cele mai vechi dintre acestea, datând de aproximativ 140.000 de ani, se găsesc în Africa de Sud, în peștera Blombos (foto).

Aceste vestigii s-au format prin acumularea prelungită a cochiliilor de moluște, resturi de la mesele locuitorilor siturilor.

Or, potrivit unor cercetători, precum John Parkington de la Universitatea din Cape Town, citat de Science et Avenir, midiile, melcii turtiți, scoicile ar fi ingredientul secret al inteligenței umane. Deoarece dezvoltarea creierului uman care consumă multă energie.

În timpul sarcinii, acest proces consumă circa 70% din energia dată fătului de mamă. La nou-născut, jumătate din energia necesară funcționării corpului este captată de creier. Iar majoritatea fructelor de mare sunt bogate în acizi grași, dintre care unii activează țesuturile cerebrale.

Cercetătorii sud-africani estimează că creierul oamenilor din paleolitic nu ar fi putut atinge o complexitate atât de mare în dezvoltare într-un mediu fără fructe de mare. Deoarece carnea de pește sau de moluscă conține – la o cantitate echivalentă – cu până la de o sută de ori mai mulți acizi grași decât carnea animalelor terestre.

În 2020, descoperirea în Portugalia a unei grămezi de cochilii într-un sit ocupat de oameni de Neanderthal pare să coroboreze importanța acestor fructe de mare la acești oameni din vechime.

Însă cochiliile spun multe și despre Homo Sapiens, nu doar în sensul hranei. La Blombos și în alte situri din Kenya și Maroc, arheologii au scos la lumină cochilii de melci Nassarius, perforați intenționat, utilizate în scopuri ornamentale.

Aceste obiecte, care se pare că nu au decât o funcție pur estetică, sunt printre primele care dovedesc la Homo Sapiens un comportament „modern”.

Registration

Aici iti poti reseta parola