Evenimentul Istoric > Articole online > Fragmente de viață. Secretele din viața miliardarului Iosif Constantin Drăgan
Articole online

Fragmente de viață. Secretele din viața miliardarului Iosif Constantin Drăgan

Iosif Constantin Dragan a fost un om de afaceri român, născut în Lugoj, multimilionar în străinătate, acolo unde și-a petrecut peste 50 de ani din viață. A decedat în ziua de 21 august 2008, la vârsta de 91 de ani, în locuinţa sa din Palma de Mallorca, Spania.


Drăgan, dansând în costum de bănățean, alături de prima soție, Teresa


Pentru mulţi istorici, Drăgan a fost unul din principalii promotori ai doctrinei “naţional-comuniste” îmbrățișată de Nicolae Ceauşescu. Pentru noi, românii ce am suportat dictatura, Iosif Constantin Drăgan era un bogătaș român, plecat din țară, care făcea pe filantropul cultural și încerca, din patriotism, să pună o vorbă bună la congresmanii americani pentru ca României să i se acorde „clauza națiunii celei mai favorizate”. Cel puțin așa lansaseră zvonurile securiștii, unele cu o aparentă confirmare chiar de către Radio Europa Liberă.

Despre Drăgan se știe că a fost adept al Mișcării Legionare, iar după Revoluție a subvenționat revistele naționaliste Europa și România Mare, în 2001 a participat, împreună cu fostul senator PRM, Corneliu Vadim Tudor, la dezvelirea bustului Mareșalului Ion Antonescu. De altfel, Iosif Constantin Drăgan, alături de Vadim Tudor, a fost în 1990 fondatorul Ligii Mareșal Ion Antonescu, redenumită Liga Mareșalilor după ce legislația legată de cultul personalităților acuzate de crime împotriva umanității (n.a. cazul lui Ion Antonescu) s-a modificat.

De unde a plecat cel mai bogat român din Epoca de Aur

Unul dintre cei mai bogați români ai primilor ani de după căderea regimului Ceaușescu, ajuns chiar numărul 1 în Topul revistei Capital din 2006 (cu o avere estimată la 1,3 miliarde de euro) a fost și cel mai bogat român din diaspora în perioada comunistă. Statutul acesta, dar și secrete ferecate în arhivele statului, sau demult distruse, au făcut din Iosif Constantin Drăgan un personaj plin de enigme.



Iosif Constantin Drăgan s-a născut la 20 iunie 1917, în Lugoj. A plecat din orășelul de provincie în Capitală ca să facă studii universitare. El a urmat cursurile Facultății de Drept și a obținut prima sa licență în Jurisprudență la Universitatea din București. Ulterior, după ce a părăsit țara și s-a stabilit în Italia, a luat a doua licență, în Științe Politice și Economice, la Universitatea din Roma, unde și-a susținut și doctoratul în Drept. Anul 1940 a fost anul în care românul a plecat din țară cu o bursă de studii la Roma. Un an mai târziu s-a lansat în afaceri cu petrol, importând din România pentru Italia lui Musollini.

Activitatea a luat avânt după 1948, când a creat societatea Butan Gas S.p.A., specializată în îmbutelierea si distribuirea Gazului de Petrol Lichefiat (GPL). Poate că și din cauza dezvoltării sale economice, unii istorici spun că, la începutul anilor ’70, relațiile lui Drăgan cu Ceaușescu au devenit strânse. Se zvonea atunci că Securitatea derula afaceri prin firmele lui Iosif Constantin Drăgan. Totuși, când acesta a cerut aprobare să deschidă în Lugoj o facultate de drept, construită și finanțată de el, Nicolae Ceaușescu s-a opus. A trebuit să treacă încă 20 de ani până când, în 1991, Fundația Europeană „Iosif Constantin Drăgan” a inaugurat Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj. Visul multimilionarului român se împlinise!

Femeile care i-au făcut viața frumoasă

Viața personală, Drăgan a ținut-o departe de afacerile și notorietatea sa. Puținele informații le-am aflat la mulți ani după căderea regimului Ceaușescu, iar interesul presei a fost stârnit de ultima sa căsătorie cu fiica fostului general de armată, Ștefan Gușă, coordonator al primei nopți de haos în Capitală (22/23 decembrie 1989), când a început să se tragă masiv în București. Șocanta moarte a generalului, în urma unui cancer galopant, a fost urmată de căsătoria fiicei sale de 22 de ani cu magnatul Drăgan, un om în vârstă de 78 de ani, în anul 1995.


Italianca Teresa a învățat dansurile bănățene


Prima căsătorie a lui Iosif Costantin Drăgan s-a petrecut în Italia, în 1959, când și-a unit destinele cu poeta Maria Teresa Moriglioni. Au avut o căsnicie lungă, de aproape trei decenii, până la moartea Teresei, survenită în 1986.

Iosif și Teresa veneau periodic în România și petreceau zile frumoase la Lugoj sau într-un sătuc din județul Timiș. În sertarele rudelor sunt păstrate fotografii ale celor doi, din anii tinereții, iar în suflete, mândria că neamul lor a dat unul dintre cei mai bogați români și un mare patriot. Aceste rude au fost și deținătoarele unui mare secret: Iosif Constantin Drăgan a făcut un băiat cu o altă femeie decât soția Teresa, dar cu acordul acesteia, deoarece ei nu au putut deveni părinți.


Se adunase lumea ca la urs ca să-l vadă pe „italianul” lor milionar, care venise însoțit de Alexandra Fink (blonda din stânga), mama primului său copil


Potrivit poveștii spuse de rudele din Banat, Iosif Constantin Drăgan a cunoscut-o pe Alexandra Fink, româncă, în 1969. Îi spuneau Sanda. În urma relației cu el, tânăra a rămas însărcinată. Soția, Teresa, care îl însoțea mereu la Lugoj, ba uneori venea și singură, era la curent cu tot. Alexandra a născut un băiețel la Atena, în 15 decembrie 1970, sprijinită total de Drăgan. Copilului i-au pus numele Stefanos Michail Periklis Fink. Mike Fink.


Iosif Constantin Drăgan, împreună cu fiul său, Mike


Tatăl nu a vrut să-l recunoască ca fiu și în acte. Se spune că din cauza căsătoriei catolice din Italia. Cu toate acestea, Iosif Constantin Drăgan s-a procupat de bunăstarea fiului și a mamei sale ani la rândul, iar Teresa a primit băiatul în casa lor din Italia sau l-a vizitat în Banat, unde copilul își petrecea vacanța. Mărturii stau multe fotografii și filme făcute de-a lungul anilor. Datorită lor și a martorilor, Mike Fink a reușit ca, în anul 2005, să obțină de la o instanță germană recunoașterea filiației, cu toate că tatăl a refuzat testul ADN.

Decizia Curţii de Apel din Berlin din 2 februarie 2005, în dosarul 3UF69/04, arată că reclamantul Stefanos Michail Periklis Fink, născut la data de 15 decembrie 1970 în Atena, domiciliat în Statele Unite, este fiul lui Jose Constantino Drăgan de Lugoj, născut pe 20 iunie 1917, în Lugoj (România). Atunci, Mike Fink a declarat că a făcut acest demers deoarece de trei ani nu mai intrase în contact cu tatăl său, cu care avusese întotdeauna relații normale. Considera că ruptura s-a produs din cauza tinerei soții a tatălui, Veronica Gușă de Drăgan, devenită și ea mamă a trei băieți: Ştefan Constantin (acum, în vârstă de 19 ani) şi gemenii Alexandru Eugen şi Tudor Sebastian (17 ani). La mijloc era averea.


Teresa și Iosif Drăgan împreună cu micuțul Mike


Fiul nerecunoscut a căpătat o parte din avere, cum a decis o instanță din Spania

Există mărturii ale rudelor lui Drăgan și fotografii făcute în anii ’70 și ’80, care au convins judecătorii că Mike Fink este copilul nerecunoscut al lui Iosif Constantin Drăgan. Acesta își aducea în România băiatul, mergea cu el la rudele din Lugoj și din satele bănățene. Oamenii știau că este fiul lui, Mike, și că Sanda este mama copilului. O cunoscuseră când a venit cu Drăgan în satul Sacoșu Mare. Una din verișoare a povestit că Iosif le-a mărturisit că Sanda locuiește cu Mike la Paris și că el suportă toate cheltuielile.

Toate aceste lucruri l-au ajutat pe Mike Fink Drăgan să aibă câștig de cauză în instanțe, iar la începutul lunii februarie 2016 să fie declarat moștenitor al celebrului său tată, Iosif Constantin Drăgan.


Mike Fink în satul din Banat, unde își petrecea vacanțele


După mai bine de zece ani de lupte, Mike Fink, stabilit în America, a reușit să-i convingă pe judecătorii spanioli că este fiul lui Iosif Constantin Drăgan, cel care a murit în 2008, lăsând în urma lui o avere imensă. Conform instanței, soția defunctului, Veronica Gușă de Drăgan, trebuie să-i dea lui Mike 150 de milioane de euro.

Registration

Aici iti poti reseta parola