Iosif Constantin Drăgan este aproape un necunoscut pentru generațiile mai tinere (18-25 de ani). Numele său a fost legat de multe ori de cel al lui Nicolae Ceaușescu și de perioada în care Partidul Comunist Român a acaparat țara, ca unică forță politică. „Eveniemntul istoric” vă prezintă o serie de fotografii rare cu „prietenul legionarilor și al lui Ceaușescu”, făcute în perioada tinereții, împreună cu prima soție, cu fiul „secret” și cu rudele din Banat.
În martie 1919, la Paris ajunge o Regină frumoasă și hotărâtă, cu un sânge atât de albastru că s-ar fi putut scrie sonetele lui Shakespeare cu el.
În Primul Război Mondial, industria britanică a executat 9 submarine gigantice de peste o sută de metri lungime. Un fel de submarine-nave de linie, numite seria „K” care aveau turele de tunuri de calibru mare și o mulțime de torpile.
Știți ce au făcut dacii când au văzut că sunt pierduți, pentru că trădătorii în frunte cu Bicilis deschiseseră porțile secrete ale fortăreții imposibil de cucerit altfel, Sarmisegetuza?
Neagu Djuvara s-a stins din viață la 101 ani. Dialogul de mai jos, cu care distinsul profesor a onorat „Evenimentul zilei” în toamna anului 2015, devine astfel unul istoric, mai ales că fostul diplomat nu și-a mai deschis de atunci inima pentru presa scrisă.
Revista Cinema din ianuarie 1979 îl avea pe copertă pe Florin Piersic jucând rolul lui Alexandru Ioan Cuza.
Am ales pentru acest prim număr al revistei, unde-mi propun un exercițiu constant de revizuire a momentelor remarcabile de istorie recentă, să fac o trecere în revista războiului ruso-georgian din 8-12 august 2008 și procesul de luare a deciziilor în timpul acestei crize, pe baza unui set de interviuri făcut imediat după evenimente, la nici un an, în discuție directă cu toți cei care au fost membri în Consiliul de Securitate al Georgiei la acea vreme.
Operațiunea de desecretizare a zeci de mii de documente care ar avea legătură cu anchetele făcute de-a lungul timpului în legătură cu asasinarea celui de-al 35-lea președinte american, John Fitzgerald Kennedy, a reaprins teoriile conspiraționiste.
UM 0110, sau Unitatea Anti-KGB, este una din legendele care însoțesc istoria Securității. O unitate despre care s-au spus puține lucruri, dar despre care se șoptea că deține secretul fostei și actualei puteri din România. Numele lui Ion Iliescu, Nicolae Militaru, Marin Pancea, Ioan Olteanu, Valter Roman, Silviu Brucan, și multe altele au fost vehiculate în discuțiile pe care le-am avut în cadrul documentării acestui material.
Timp de un an de zile, între august 1937 şi octombrie 1938, Represiunea politică, etnică şi economică iniţiată şi coordonată de Stalin împotriva a tot ce trecea a fi duşman de clasă, a atins punctul culminant în materie de crime şi abuzuri.
La reședința prezidențială franceză Château de Rambouillet încep, în ziua de 6 februarie 1999, negocierile între reprezentanții sârbi și kosovari, cu medierea Grupului de contact (Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite).
Discutăm, adesea, despre felul cum a fost pregătită Marea Unire în provinciile românești, despre felul în care oamenii politici din cele trei provincii au gândit și au luptat pentru realizarea Marii Uniri.
Sute de legionari, care fuseseră excluşi din Partidul Comunist, făceau cereri de reabilitare, dar Comisia de Control le respingea apelurile pe motive care, acum, stârnesc râsul, dar atunci erau considerate de neiertat
Cu siguranţă, căpitanul Horia Agarici a intrat în legendă. A devenit un mit, iar miturile trebuie să trăiască. La urma urmei, nici nu pot fi atinse de colbul timpului.
Republica Populară Română semnează la 15 mai 1955 Tratatul cu Austria, care marchează, din punctul de vedere al Dreptului internațional, sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Jesse Owens a fost un faimos atlet afro-american care a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin. Dintre toți atleții care au participat la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului, puțini au impresionat mai mult ca Jesse Owens, tânărul american de 22 de ani care a câștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin.
O picătură de sudoare se prelinge de sub chipiul cu cap de mort. pe fața albă ca varul a tânărului Untersturmführer. Venele de la gât i se zbat în gulerul uniformei negre cu fulgere albe a SS.
Pentru conducerea de la București, mai îngrijorătoare se dovedeau informațiile obținute de Direcția de Informații Externe (DIE – serviciul de spionaj al Securității).
Kurt von Hammerstein-Equord (26 September 1878 – 24 April 1943) a fost un general german care a rămas celebru prin două lucruri importante.
Prima rețetă Coca-Cola a fost inventata în Columbus, Georgia, de catre John Stith Pemberton, inițial ca un cocawine numit Pemberton’s French Wine Coca, în 1885. El se poate sa fi fost inspirat de succesul formidabil al cocawine-ului creat de europeanul Angelo Mariani, Vin Mariani.
Începând cu a doua jumătate a anului 1918, în condițiile în care frontul din Italia era deja rupt și monarhia austro-ungară se afla în pragul colapsului, zecile de mii de soldați români aflați în serviciul militar al imperiului se supun ordinelor lui Iuliu Maniu, sosit la Viena cu misiunea de a organiza o armată menită să asigure Transilvaniei ruperea de trecut și unirea cu Țara-Mamă
Una din pasiunile mele a fost să citesc despre istorie. Și acum țin minte cărțile despre Napoleon, Cezar, despre Al Doilea Razboi Mondial, regii Franței, istoria Angliei, scurtele referiri din tratatele de istorie despre perioada în care România avea regi, nu
președinți, sutele de volume pe care le-am citit în adolescență.