Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fostul rege al Greciei Constantin al II-lea a murit la 82 de ani
Articole online

Fostul rege al Greciei Constantin al II-lea a murit la 82 de ani

Constantin al II-lea

Fostul rege al Greciei Constantin al II-lea a murit la 82 de ani

Constantin al II-lea, singurul fiu al regelui Paul și al reginei Frederica a Greciei, a urcat pe tron în 1964, după moartea tatălui său, dar domnia sa a fost marcată de instabilitate politică, care a culminat cu o lovitură de stat militară la 21 aprilie 1967, care a pus țara într-o situație extrem de dificilă.

Câteva luni mai târziu, a fost nevoit să fugă din țară după ce a condus o contra-lovitură nereușită împotriva juntei militare de atunci.

A rămas la Roma până când junta a abolit monarhia în 1973.

În cadrul unui referendum convocat de un guvern de uniune națională condus de Konstantinos Karamanlis după căderea juntei în 1974, grecii au respins monarhia pentru a doua oară, făcându-l pe Constantin ultimul rege al Greciei. Atena l-a lipsit ulterior de cetățenie.

În 2002, el și alți membri ai familiei au fost despăgubiți cu 13,7 milioane de euro pentru fostele lor proprietăți din Grecia, care includ domeniul palatului Tatoi, situat la nord de Atena, care este în prezent în curs de restaurare, și o vilă din Corfu, unde s-a născut prințul Philip, duce de Edinburgh, transformată acum în muzeu.

Cu soția sa, regina Anne-Marie a Greciei, fostul rege, un marinar a cărui echipă a câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 1960, a avut cinci copii. Constantin, nașul prințului William, și familia sa au locuit ani de zile la Londra, înainte de a se întoarce în Grecia.

În ultima sa apariție publică în centrul Atenei, anul trecut, fostul rege a fost văzut într-un scaun cu rotile, însoțit de sora sa, fosta regină a Spaniei Sofia, și de alți membri ai familiei.

Suferind de probleme cardiace și de mobilitate cronice, starea de sănătate a fostului rege s-a înrăutățit și a fost spitalizat de mai multe ori în ultimele luni.

Registration

Aici iti poti reseta parola