Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Fosta fabrică Maratex: Un simbol al industriei textile din perioada comunistă
Articole online

Fosta fabrică Maratex: Un simbol al industriei textile din perioada comunistă

Maratex

Fosta fabrică Maratex: Un simbol al industriei textile din perioada comunistă

Această fabrică a fost una dintre cele mai mari din țară și a contribuit semnificativ la economia locală și națională. Însă, în ultimii ani, această clădire a decăzut și a fost abandonată, pierzându-și astfel strălucirea și importanța pe care o avea în trecut.

În timpul perioadei comuniste, Complexul Textil din Baia Mare avea o capacitate de producție impresionantă și a fost unul dintre principalii furnizori de material textil din Europa de Est. Angajații fabricii erau considerați printre cei mai bine plătiți din industria textilă și, în acea perioadă, fabrica a fost un simbol al progresului și al forței economice a României.

Cu toate acestea, după căderea comunismului, complexul textil a început să întâmpine probleme financiare și a început să scadă în importanță. În cele din urmă, a fost închis și a rămas nefolosit timp de mai mulți ani. În prezent, clădirea se află într-o stare de degradare avansată, iar autoritățile locale încă nu au găsit o soluție pentru a o revitaliza și a o transforma într-un centru cultural sau comercial.

Pentru cei care au lucrat sau au crescut în jurul acestei fabrici, acest loc este o amintire prețioasă a perioadei comuniste și a rolului important pe care l-a jucat în economia locală și națională. Cu speranța că autoritățile vor găsi o soluție pentru a salva acest simbol al trecutului, această fostă fabrică poate deveni încă o dată un loc de mândrie pentru comunitatea din Baia Mare.

În 2007, ultimii 12 angajați și-au încetat activitatea la fabrică. 

Trebuie adus în discuție însă, faptul că, în ultimii ani, industria de textile din România a început să reapară în discuție, deși se află la un nivel mult mai scăzut comparativ cu perioada comunistă. Sectorul a început să se concentreze pe producția de materiale textile de calitate superioară, în special pentru piața europeană, și a început să se bazeze mai mult pe tehnologie și inovare. 

Maratex
 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola