Un fragment osos, provenit de la un craniu, și descoperit în Grecia, reprezintă cea mai veche fosilă umană descoperită vreodată în afara Africii, continentul unde rasa umană a evoluat, afirmă cercetătorii, citați de cotidianul britanic The Guardian.
Fosila a fost descoperită în peștera Apidima, din peninsula Mani, din sudul Peloponezului. Oamenii de știință i-au ghicit ”vârta”: 210.000 de ani.
Ceea ce i-a făcut să tragă concluzia că au identificat cea mai veche dovadă a existenței oamenilor moderni în afara Africii.
Cu toate astea, ei doresc să obțină mai multe detalii până să poată spune că rescriu cu adevărat un capitol-cheie din istoria umanității.
Craniul descoperit în Grecia este de cinci ori mai „bătrân” decât precedentele dovezi atestând prezenţa oamenilor în Europa.
Fosila a fost descoperită în sudul Greciei în anii ’70, însă abia acum a fost dezvăluită adevărata ei semnificaţie.
Folosind tehnici moderne de datare, oamenii de ştiinţă au demonstrat că acel craniu are o vechime de 210.000 ani.
Descoperirea indică faptul că a existat o migraţie din Africa a oamenilor moderni care ulterior au dispărut în mod misterios, nelăsând nici o urmă din ADN-ul lor în oamenii contemporani.
Katerina Harvati, director al departamentului de paleoantropologie de la Universitatea din Tubingen, Germania, a declarat că fragmentul de craniu indică faptul că măcar câțiva dintre oamenii moderni au părăsit Africa mult mai devreme decât se credea și au reușit să se acomodeze în Europa.
Nu se ştie cu exactitate dacă modificările climatice sau alţi factori au determinat dispariţia lor.
Alte fosile descoperite anterior în Israel au indicat deja faptul că oamenii moderni efectuaseră ”excursii” mai lungi sau mai scurte în afara Africii, cu mult înaintea exodului în masă.