Evenimentul Istoric > Articole online > Forumului liderilor lumii, dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, la Ierusalim
Articole online

Forumului liderilor lumii, dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, la Ierusalim

Principalele ceremonii vor avea loc la 23 ianuarie, la Centrul Naţional pentru Comemorarea Holocaustului, Yad Vashem. România este şi ea reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Este unul dintre cele mai mari evenimente din istoria statului Israel, şi pentru asta sunt mobilizați 11.000 de polițiști, se adaugă forțe speciale ale armatei și forțele de securitate.

Apogeul

Apogeul acestor măsuri de securitate va fi atins joi dimineață, când la interval de 20 de minute vor ateriza președintele Rusiei, Vladimir Putin, și vicepreședintele american Mike Pence la Aeroportul Internațional Ben Gurion, relatează corespondentul în Israel al Radio România Actualităţi.

Autostrada numărul 1 spre Ierusalim va fi închisă traficului public când trec coloanele oficiale. Locuitorii capitalei s-au obișnuit cu asemenea condiții, vor simți restricțiile de circulație pe multe trasee din Ierusalim.

Zeci de lideri din lumea întreagă – regi, președinți, premieri – se pregătesc să vină în Israel, pentru a marca 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz.

Luni, zeci de membri ai personalului Ministerului Afacerilor Externe au venit la Beit HaNassi, reședința președințiilor statului Israel, pentru o repetiție vestimentară a evenimentului istoric, care va avea loc miercuri, 22 ianuarie. Fiecare lider oaspete va fi însoțit de un diplomat israelian în timpul evenimentului.

Cina oficială de la reședința președintelui va deschide cel de al cincilea Forum Mondial al Holocaustului, sub auspiciile președintelui Reuven Rivlin.

Veteranul de la presă

Steagurile naționale reprezentate la eveniment sunt amplasate în sala de recepție și pe scena specială pentru fotografia istorică de grup, care va fie realizată de Avi Ohayon, veteranul fotograf al Biroului guvernamental de presă din Israel.

Tragedia celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), de la încheierea căruia se vor împlini 75 de ani în luna mai 2020, este amintită în întreaga lume în fiecare an și pe 27 ianuarie, în cadrul Zilei Internaționale a Comemorării a Victimelor Holocaustului.

Această dată comemorează eliberarea de către armata sovietică a lagărului german nazist de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, care a devenit un simbol al suferinței și morții a milioane de oameni uciși de regimul nazist german.

Indignare

Site-ul Times of Israel scrie că doar 30 dintre cele 800 de locuri rezervate pentru cel mai important eveniment internaţional comemorativ al Holocaustului care va avea loc la Ierusalim au fost alocate supravieţuitorilor genociului evreilor, fapt care a provocat consternare în rândul anumitor supravieţuitori neinvitaţi la ceremonii sau al familiilor lor.

Postul de radio al armatei israeliene, Galei Tzahal, a anunţat luni că supravieţuitorii nu sunt în capul listei invitaţilor şi au doar 30 de locuri rezervate la Yad Vashem şi alte 30 pentru însoţitori.

Yaron Hanan, un fost membru al consiliului municipal din Haifa, a declarat că mama sa Rachel,  supravieţuitoare a Auschwitz-ului, nu a fost invitată pentru a obţine un bilet de participare.

„Cine poate fi un simbol mai mare al lagărului de la Auschwitz decât cei care sunt încă în viaţă şi cei care mai sunt cu noi?”, s-a întrebat Hanan, retoric.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola