Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fiul olarului inventează hârtia indigo
Articole online

Fiul olarului inventează hârtia indigo

Prima încercare de a copia un document, de fapt de a scrie unul în dublu exemplar, cu ajutorul unui dispozitiv îi este atribuită lui James Watt, care a folosit, în 1780, o hârtie înmuiată în ceară.

Aceasta era aşezată între două foi de hârtie, prima, originalul, şi a doua – copia dorită. Deşi reuşită, metoda nu a fost folosită şi de alţii, aşa că a fost dată uitării.

La 7 octombrie 1806, englezul Ralph Wedgwood a brevetat „hârtia carbon”, fiind şi cel care a botezat-o astfel.

Aceasta era o foaie subţire de hârtie tratată cu carbon şi aşezată între alte două foi de hârtie pentru a face una sau mai multe copii ale documentului original.

Hârtia tratată în acest mod a fost inventată pentru a realiza un dispozitiv folositor persoanelor nevăzătoare (Stylographic Manifold Writer).

Astfel, pentru scriere, în loc de pană şi cerneală, se foloseau un obiect ascuţit din metal şi „hârtia carbon”.

Copia realizată a început să fie considerată la fel de bună ca originalul abia în epoca maşinilor de scris care au standardizat şi uniformizat scrisul.

„Hârtia carbon” a fost modul în care majoritatea întreprinderilor şi a persoanelor fizice au făcut copii ale documentelor pentru următorul secol şi jumătate.

A intrat într-un con de umbră, mai ales după apariţia metodei de copiere Xerox, inventată de americanul Chester Carlson în 1937.

Viața inventatorului

Ralph Wedgwood s-a născut, la 1766, în Burslem, Staffordshire. A fost fiul cel mare al olarului Thomas Wedgwood II (1734-1788) și al soției sale Elizabeth Taylor.

S-a căsătorit de trei ori și a rămas văduv de două ori.

Prima sa căsătorie a fost cu Mary Yeomans în 1790 și au avut doi copii, Mary și Ralph, dar el a rămas văduv în 1795.

S-a recăsătorit cu Sarah Taylor, au avut un fiu Samuel (1800-1863), dar și ea a murit în 1807. În 1808 s-a căsătorit pentru a treia oară, cu Mary Anne Copeland și au avut trei copii, Trianne, Maria și William.

A treia soție a supraviețuit și a murit în 1867.

Ralph a fost vărul și partenerul de afaceri al lui Josiah Wedgwood. Finanțarea invențiilor lui Ralph a fost asigurată de fiul cel mare al lui Josiah, Josiah Wedgwood II.

Ralph Wedgwood a murit în 1837.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola