Pentru a dezvălui tot ce ştie, Khaled Al Hafez, care trăieşte în Noua Zeelandă, cere minimum un milion de dolari de la Israel.
Cohen era un spion israelian care lucra sub acoperire în Siria, la începutul anilor 1960, sub pseudonimul Kamel Amin Thabet. A fost arestat în ianuarie 1965 şi spânzurat după patru luni, în mandatul preşedintelui Amin Al Hafez.
Refuzat de Mossad
Presa israeliană afirmă că serviciul israelian de informaţii externe Mossad a respins oferta lui Khaled al Hafez, ceea ce ar fi determinat-o pe Nadia, văduva lui Cohen, în vârstă de 85 de ani, să îl contacteze pe şeful Mossad, Yossi Cohen, pentru a afla ce se petrece.
Ea l-ar fi întrebat pe acesta dacă nu merită suma respectivă o asemenea informaţie.
Cu toate astea, scrie gulfnews.com, Sophie Ben-Dor, fiica lui Cohen, a declarat pentru cotidianul israelian Maariv că Mossad nu a contactat oficial familia sa, pentru a o informa în legătură cu oferta lui Hafez.
„Am auzit şi noi despre asta odată cu toată lumea, şi am fost şocaţi. Ne-am adresat Mossad, dar nu am primit veşti de la ei. Suntem afectaţi de acest lucru”, a spus aceasta.
Martorii au murit
„A trecut peste o jumătate de secol şi toţi cei care erau la putere la vremea respectivă sunt morţi acum”, a declarat jurnalistul sirian Hani Al Khayyer, care a asistat la execuţia lui Cohen.
„Ultimul dintre morţi este Amin Al Hafez însuşi, care a decedat la Alep, în decembrie 2009”, a mai spus acesta.
„Fără să existe martori, este extrem de dificil de aflat locul exact în care este mormântul lui Cohen”, a mai spus el.
Mutat dintr-un loc în altul
Khayyer, care a publicat o carte despre Cohen, susţine că spionul israelian ar fi fost îngropat iniţial într-un loc, şi, din motive de securitate, a fost plimbat dintr-un loc în altul, de-a lungul anilor.
Această afirmaţie este susţinută şi de Munzer Al Mousilli, şeful biroului lui Amin Al Hafez, care a scris şi el o carte despre Cohen în 2005.
„Eu nu cred că fiul lui Amin Al Hafez ştie ceva despre mormântul lui Cohen. Preşedintele decedat a negat că ştie ceva despre acest subiect, iar fiul său ştie cu atât mai puţin”, este de părere Nikolaos Van Dam, celebru scriitor olandez, autorul cărţii „Lupta pentru putere în Siria”, care se referă la preşedinţia lui Hafez (1963-1966).
Controversă
Rămăşiţele pământeşti ale lui Cohen fac obiectul unei mari controverse chiar din momentul în care spionul a fost executat la 18 mai 1965 în centrul oraşului Damasc.
De atunci, văduva sa cere în mod constat restituirea rămăşiţelor pământeşti, făcând apel la fostul preşedinte sirian Hafez Al Assad, în anii 1990.
În 2018, Mossad a reuşit să recupereze ceasul său de mână din Siria.
Prietenie?
Khaled Al Hafez spune acum că nu vrea să ofere informaţii despre groapa lui Cohen de dragul Mossadului, ci pentru soţia lui copiii lui Cohen.
Gulfnews.com scrie că s-a vorbit mult despre prietenia dintre Amin Al Hafez şi Cohen, pe care l-ar fi ajutat să intre în Siria în 1962, crezând că este un emigrant sirian bogat din Argentina.
A negat
Într-un interviu pentru Al Jazeera TV în 2001, preşedintele Hafez a negat că s-a întâlnit cu Cohen înaintea arestării sale la Damasc în ianuarie 1965.
„L-am văzut o singură dată, la interogatoriu”, a declarat acesta.
Ântr-o producţie Netflix din 2019 despre Cohen, intitulată „The Spy” (Spionul), Amin Al Hafez şi soţia sa asistă la execuţia lui Cohen, ceea ce este inexact.