Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fecioara sfârtecată de prigoana păgână
Articole online

Fecioara sfârtecată de prigoana păgână

Când este declanșată prigoana împotriva creștinilor de către împăratul Dioclețian (285-305), operațiunile de urmărire a credincioșilor de la granița Imperiului Roman cu Persia sunt conduse de guvernatorul Selin și de nepotul său, Lisimah.

Pe cât de îndârjit era Selin împotriva creștinilor, pe atât de bun cu ei era Lisimah. Acesta îi anunța din timp despre raidurile ostașilor pentru a avea timp să se ascundă.

Prigoana ajunge și la cetatea Nisibi din Mesopotamia de Sus, numită și Antiohia Migdoniei. În apropierea ei se afla o mănăstire de maici, care fusese înștiințată de Lisimah că urmează să aibă loc o razie.

Deși stareța Vrienia le încurajează pe maici să rămână și să aibă încredere în pronie, multe preferă să fugă și să se ascundă.

În mănăstire mai rămân doar stareța și șase maici, printre care Fevronia, în vârstă de 20 de ani.

La intervenția uneia dintre căpeteniile romane, văr bun cu Lisimah, maicile sunt lăsate în viață. Doar Fevronia este dusă în fața lui Selin, îndemnată să se lepede de Hristos și apoi să se căsătorească cu Lisimah.

Pentru că refuză, este supusă la chinuri cumplite; este biciuită, i se sparg dinții, i se taie sânii, apoi mâinile și picioarele și în cele din urmă capul. Întreg acest spectacol tragic are loc sub privirea îndurerată a unui Lisimah neputincios să-și îmblânzească unchiul.

Din porunca lui Lisimah, trupul martirizat al Fevroniei este dus la mănăstirea unde fusese închinoviată și predat stareței Vrienia.

La scurt timp după martiriu, Selin moare după ce face din senin o criză de furie în care își zdrobește singur capul de un stâlp de marmură.

Auzind de soarta cumplită a unchiului, Lisimah se botează și se călugărește.

Iar la moaștele Fevroniei au loc multe vindecări minunate, Sfânta Muceniță arătându-se adesea maicilor care se rugau în biserica mănăstirii.

Registration

Aici iti poti reseta parola