Întemeietorul familie Noica, care l-a dat pe marele filozof Constantin Noica, a fost Ghencu, trecut în Teleorman cu părinţii adoptivi din Şistov, Bulgaria, oraş care fusese incendiat în 1810 de armatele ruse aflate în retragere după luptele cu otomanii. În 1818, documentele atestă prezenţa lui Ghencu la Zimnicea, iar în 1824 la Mavrodin.
Întrebare-răspuns, scurt și la obiect – acesta a fost mecanismul după care, în cea de-a doua parte a materialului dedicat creatorului Petru Dumitriu, am ghidat dialogul cu academicianul Eugen Simion, criticul literar care l-a cunoscut îndeaproape atât pe romancierul Petru Dumitriu, cât și pe omul Petru Dumitriu.
Răscoala din 1888 nu a fost o revoltă ţărănească tipică, generată de condiţiile proaste de muncă, de sărăcie sau de legislaţia înrobitoare, ci o revoltă ţărănească provocată de la Bucureşti în baza unui plan minuţios elaborat.
Prezent la conferința cu tema „Rolul elitelor în statele democratice”, desfășurată în cadrul programului „Viitorul României”, sub egida Marii Loji Naționale din România, profesorul Ioan-Aurel Pop a susținut o prelegere pe care o reproducem, mai jos, parțial.
Vasili Grigorievici Zaițev (23 martie 1915 – 15 decembrie 1991) a fost un lunetist sovietic și erou al Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Împărăteasa Rusiei a întreținut o corespondență extraordinară cu François-Marie Arouet, filosoful francez păstrat în memoria
universală sub pseudonimul Voltaire. Ecaterina cea Mare a fost atât de împătimită după „Zeul veseliei”, cum îl alinta pe autorul celebrei „Candide” (1759) încât, imediat după moartea acestuia, a cumpărat de la doamna Denis Arouet, văduva scriitorului, întreaga bibliotecă a lui Voltaire – 6.000 de volume -, plătind o sumă exorbitantă pentru acele vremuri: 135 000 de lire sterline. Vă propunem, în continuare, povestea încântătoare a acestei prietenii unice în istoria culturală a lumii.
De-a lungul celor opt ani ai președinției sale (1993- 2001), Bill Clinton va avea numeroase întrevederi discrete cu istoricul Taylor Branch, laureat al Premiului Pulitzer.
Editura RAO a lansat marți, 12 februarie a.c., la Biblioteca Academiei Române și în prezența președintelui Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, lucrarea ”Mărturia unui istoric singuratic. Convorbiri cu academicianul Dinu C. Giurescu”, de Narcis Dorin Ion, care se înscrie drept un veritabil
Venirea primăverii pentru societățile umane statornice, pastorale și agricole, care și-au întocmit un calendar propriu bazat pe ocupațiile de bază, este un eveniment vital care nu avea cum să nu fie celebrat și memorat cu încărcătura spirituală și atributele specifice epocii cănd s-a conturat.
În aprilie 1989, omagiul studenţilor la înmormântarea unui lider chinez considerat reformist se transformă într-o mare manifestaţie. Hu Yao Bang fusese înlăturat din funcţia de secretar general al partidului comunist în 1987, iar studenţii erau convinşi că înfrângerea sa în confruntarea cu aripa dură i-a grăbit moartea.
Volumul istoric (re)editat la sfârșitul anului trecut de Polirom – „Dulcea mea Doamnă/Eminul meu iubit. Corespondență inedită Mihai Eminescu, Veronica Micle, Scrisori din arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorcea”, cu note, prefață, transcriere și cuvânt-înainte de Christina Zarifopol-Illias, cuprinde 93 de scrisori inedite ale lui Mihai Eminescu către Veronica Micle, 15 scrisori inedite ale Veronicăi Micle către marele poet, două scrisori inedite ale Veronicăi Micle către Harieta Eminovici, sora poetului, precum și o notă, nedatată, a lui Titu Maiorescu, adresată lui Eminescu.
Pe 4 martie 1963, șase francezi sunt condamnați la moarte sub acuzația că ar fi conspirat să-l asasineze pe președintele țării, nimeni altul decât generalul Charles de Gaulle.
Spre sfârșitul secolului al XIX-lea s-a pus în Europa Occidentală problema întocmirii unei hărți geologice a continentului și la primul Congres de geologie desfășurat la Paris în 1878 se propune înființarea unei Comisii internaționale pentru nomenclatura geologică – Commission international de Nomenclature géologique, care urma să lucreze printr-un Comitet de întocmire a hărții geologice a Europei – Comité del la carte géologique de l’Europe, în pregătirea celui de-al doilea Congres ce urma să se țină la Bologna în toamna anului 1881.
Să fii pe locul doi înseamnă să fii primul care pierde!”, spunea Edgar Allan Poe. Rasa umană iubeşte competiţia şi-i venerează pe învingători, aruncându- i pe nedrept în uitare pe cei care n-au avut şansa să fie pe primul loc!
Documente românești și străine răspund la întrebarea: Ceaușescu a profitat de dezastru?
Faimosul călău, cel de pe urmă călău, Gavril Buzatu, își îndeplinea meseria lui cu multă punctualitate. Când era vreo execuție de săvârșit, dânsul era persoana asupra căreea erau ațintite privirile tuturor…
„Treisprezece ani de închisoare… Aveam doar o hăinuță de pușcăriaș. Ne dădeau o zeamă chioară și mămăligă friptă. M-au bătut… M-au arestat acasă. Nici nu țin minte anul… Când m-au anchetat am leșinat din bătaie. Iacătă că n-am murit! Am stat la Interne trei ani. Am fost după aceea la Jilava, la Ocnele Mari și pe urmă la Aiud. Eu mă mir cum mai sunt aici. De multe ori îmi doream să mor. Am avut mereu lașitatea de-a nu avea curajul să mă sinucid. Din motive religioase… Treisprezece ani! Nu pot să povestesc tot ce-am suferit pentru că nu pot să ofensez poporul român spunându-i că în mijlocul lui s-au petrecut asemenea monstruozități”.
Pe 21 februarie, acum 112 ani, începea în România unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor- răscoala din 1907.
Pe 28 februarie 1785, pe platoul “La Furci” de lângă Alba Iulia, Horea și Cloșca își primesc osânda pentru răscoala care zguduise întregul imperiu.
Evenimentul istoric publică, în numărul din martie, primele documente din Jurnalui generalului Iulian Vlad.
Simt că trăiesc unul din acele momente pentru care merită să fii ziarist pasionat de istorie. Așa cum v-am mai spus, această revistă s-a născut dintr-o dorință de a demara un proiect la care să lucrăm cu plăcere, iar reacția dumneavoastră, a cititorilor, ne-a copleșit.
La data de 4 ianuarie a.c., inginerul român Eugeniu Iordăchescu a încetat din viață, la vârsta de 89 ani.
Pe 27 februarie 1943, naziştii îi saltă de acasă pe ultimii evrei care mai rămăseseră în Berlin. Majoritatea erau căsătoriţi cu nemţoaice ariene.
Pe 29 decembrie 1918 aproape de miezul nopţii a izbucnit un incendiu într-un vagon al trenului ce era pe cale să plece din Iaşi spre Chişinău.
Socialistul Constantin Mille se întorcea după Marea Unire de la Paris, unde se refugiase în timpul marelui război, şi începea reeditatarea ziarului „Adevĕrul”, iar Constantin Bacalbaşa îl punea, printr-un articol-scrisoare deschisă, la curent cu noile realităţi din România: