Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > FDR către împăratul japonez: „Împiedicați continuarea morții și distrugerii”
Articole online

FDR către împăratul japonez: „Împiedicați continuarea morții și distrugerii”

Pearl Harbor

FDR către împăratul japonez: „Împiedicați continuarea morții și distrugerii”

Forțele aeriene regale australiene au reperat escorte, crucișătoare și distrugătoare japoneze în patrulare în apropierea coastei malaeziene, la sud de Capul Cambodgia. Un pilot australian a reușit să transmită prin radio că se pare că navele de război japoneze se îndreptau spre Thailanda – chiar înainte de a fi doborât de japonezi. La întoarcerea în Anglia, prim-ministrul Churchill a convocat o reuniune a șefilor săi de stat major pentru a discuta despre criză. În timp ce rapoartele care veneau descriau Thailanda ca fiind destinația japonezilor, aceștia au început să se întrebe dacă nu cumva ar fi putut fi vorba de o diversiune. Serviciile secrete britanice au interceptat codul japonez „Raffles”, un avertisment adresat flotei japoneze de a fi în alertă – dar pentru ce?

Marea Britanie pregătea deja Operațiunea Matador, lansarea Diviziei a 11-a indiene în Thailanda pentru a întâmpina presupusa forță de invazie japoneză. Dar, în ultimul moment, mareșalul aerului Brooke-Popham a primit ordin să nu treacă granița thailandeză de teamă că ar putea provoca un atac japonez dacă, de fapt, mișcarea navelor de război era doar o cacealma.

Între timp, la 600 de mile nord-vest de Hawaii, amiralul Yamamoto, comandantul flotei japoneze, și-a anunțat oamenii:

„Ascensiunea sau decăderea imperiului depinde de această bătălie. Fiecare își va face datoria cu cele mai mari eforturi”.

Thailanda a fost, de fapt, o diversiune

Pearl Harbor din Oahu, Hawaii, a fost confirmat pentru Yamamoto ca țintă japoneză, după ce consulul japonez din Hawaii a raportat la Tokyo că o parte semnificativă a flotei americane din Pacific va fi ancorată în port. Dimineața următoare, duminică, 7 decembrie, era o zi bună pentru a începe un raid.

„Fiul omului tocmai și-a trimis ultimul mesaj către fiul lui Dumnezeu”, i-a spus FDR în glumă lui Eleanor după ce i-a trimis telegrama lui Hirohito, care în tradiția shintoistă din Japonia era considerat un zeu.

În timp ce se bucura de colecția sa de timbre și discuta cu Harry Hopkins, consilierul său personal, i-a venit vestea respingerii oficiale de către Japonia a propunerilor de pace în 10 puncte ale Americii și a încetării sancțiunilor economice și a embargoului petrolier impuse puterii Axei. „Acest lucru înseamnă război”, a declarat președintele. Hopkins a recomandat un prim atac american. „Nu, nu putem face asta”, a replicat Roosevelt. „Suntem o democrație și un popor pașnic”.

Registration

Aici iti poti reseta parola