Pentru a marca, totuși, ziua de naștere a acestei reale file din istoria pop-rock-ului mondial deschidem astăzi o pagină mai puțin mediatizată care are legătură cu faima Tinei, dar și cu arhi-cunoscuta sa coafură ”coamă de leu”.
În toamna lui 1990, biroul FBI din San Diego s-a confruntat cu un val de jafuri din bănci. Metodele se modernizaseră din anii în care faimoșii The James Gang puneau pistolul la tâmpla funcționarilor și ieșeau din bancă împușcând pe oricine încerca să-i oprească. În 1990, era ”la modă” jaful armat comis de oameni care purtau măști de copii, inspirați mai ales de Bill Murray, care în filmul ”Quick Change” jefuia bănci îmbrăcat în clovn. Nu se mai striga la casieri pentru a da banii, ci li se dădea un bilet pe care erau înscrise cererile. Astea erau metode de prevedere pentru că se dusese vestea că FBI poate identifica persoane după voce și poate reconstitui fețele chiar dacă erau surprinse doar parțial de camerele de supraveghere.
În acea perioadă tulbure a apărut și un tâlhar solitar care a dat patru spargeri în câteva zile. La primele două purta o barbă ”ca a lui Abraham Lincoln”. Nu puteai să-i spui ”Banditul Lincoln”, fără să te critice toată lumea, dar soluția a venit tot de la bandit.
FBI obișnuia ca numele de cod al dosarelor cu autori necunoscuți să fie foarte sugestiv, nu doar un indicativ. Banditul cu barbă avea să fie numit ”Tina Turner Bandit”. Nu din cauza energiei sale, amintind de show-urile explozive ale divei, nici că ar fi ”Hot Legs”, așa cum i le cânta Rod Steward pe ale Tinei Turner.
La a treia spargere, individul a intrat în bancă înarmat și purtând o perucă imitând ”coama” divei.
După un timp, fără a îl prinde, FBI i-a schimbat porecla/indicativul banditului necunoscut în ”Rockin Robber”. Un agent a declarat presei din acei ani că ”Ne-am temut să nu avem probleme cu Tina Turner. În general evităm să asociem numele unor personalități cu infracțiuni, dar asemănarea era prea mare!”
Rockin Robber nu a fost prins.
Sursa foto: Wikipedia