Evenimentul Istoric > Articole online > Kennedy era fascinat de al III-lea Reich și credea că Hitler NU a murit
Articole online

Kennedy era fascinat de al III-lea Reich și credea că Hitler NU a murit

John Fitzgerald Kennedy a avut o stranie obsesie legată de cel de-Al Treilea Reich. El s-a îndoit chiar de moartea lui Adolf Hitler.

Când a pronunțat istoricele cuvinte „Ich bin ein Berliner”, acum 58 de ani, cu ocazia unei vizite în Berlinul de Vest, în plin Război Rece, nu era pentru prima oară când John Fitzgerald Kennedy călca pe pământ german.

În tinerețe, el vizitase de mai multe ori Germania, în timpul celui de-Al Treilea Reich și, potrivit notelor sale de călătorie și scrisorilor trimise apropiaților săi, a fost fascinat de ce a văzut. Aceste scrieri au fost strânse și traduse în germană în 2013 de către Oliver Lubrich, profesor de literatură la Universitatea din Berna sub titlul John F. Kennedy – Unter Deutschen. Reisetagebücher und Briefe 1937 – 1945 (Printre germani. Caiete de călătorie și scrisori 1937 -1946).

JFK a vizitat de trei ori Germania în tinerețea sa.

Mai întâi, în vara lui 1937, în compania unuia dintre colegii săi de universitate. Este vorba de fapt de un „mare tur” al Europei, ocazie cu care vizitează și Germania nazistă. La începutul lui august, viitorul președinte american scrie în carnetul său de călătorie:

„Ajuns la concluzia că fascismul este ceea ce trebuie pentru Germania și Italia.”

Iar pe 21 august scrie:

„Germanii sunt cu adevărat foarte buni – de aceea se fac coaliții împotriva lor pentru a se proteja.”

O zi mai târziu, JFK se arată minunat de autostrăzile germane:

„Sunt cele mai bune drumuri din lume.”

Kennedy a revenit câțiva ani mai târziu în Germania, la câteva luni după începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru studii legate de teza sa de licență, apoi puțin timp după capitulare, în vara lui 1945, de data aceasta ca reporter pentru presa anglofonă.

Chiar și atunci el părea fascinat de Al Treilea Reich și de Hitler.

După ce a vizitat Obersalzberg, în Bavaria, muntele unde Hitler își avea „cuibul de vultur”, a scris pe 1 august 1945:

„Cel care a vizitat aceste două locuri (Obersalzberg și Kehksteinhaus – n.r.) își poate cu ușurință imagina modul în care Hitler va reuși să scape de ura care îl încojoară astăzi pentru a ajunge să fie considerat una dintre cele mai importante personalități care au existat.”

De asemenea, dintr-un jurnal pe care JFK l-a ținut, aflăm că acesta manifesta îndoieli cu privire la moartea lui Adolf Hitler, relatează The Independent.

După ce a vizitat buncărul lui Hitler în vara lui 1945, Kennedy, în vârstă de 28 de ani, a scris:

„Sunt în camera unde se presupune că Hitler s-a sinucis: pereți arși și urme de foc. În schimb, nu există nici o dovadă certă că trupul găsit este cel al lui Hitler.”

În alt loc din jurnal, Kennedy a scris, vorbind despre Hitler la timpul prezent:

„Hitler are o ambiție fără limite pentru țara sa, ceea ce l-a transformat într-o amenințare pentru pacea lumii, însă există un mister în jurul său, în modul său de viață și în circumstanțele morții sale care va continua să crească doă dispariția sa.”

Jurnalul tânărului John F. Kennedy, care numără 60 de pagini, a fost vândut la licitație, în aprilie 2013, la Boston, pentru 718.000 de dolari.

Registration

Aici iti poti reseta parola