Evenimentul Istoric > Articole online > Fără precedent după căderea comunismului: Fără slujbă religioasă la ceremonia oficială de Ziua Eroilor de la Mormântul Ostașului Necunoscut
Articole online

Fără precedent după căderea comunismului: Fără slujbă religioasă la ceremonia oficială de Ziua Eroilor de la Mormântul Ostașului Necunoscut

Astfel, pentru prima oară de la căderea comunismului și reinstalarea osemintelor eroului român din Războiul de reîntregire în Parcul Carol I, ceremoniile oficiale de Ziua Eroilor – Înălțarea Domnului, de la Mormântul Ostașului Necunoscut, au fost lipsite de serviciul religios și, de fapt, de orice prezență a unui ierarh sau reprezentat al Bisericii Ortodoxe Române. Searbăda ceremonie s-a desfășurat doar cu câteva personaje politice aflate momentan la conducerea țării, între care vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Apărării Virgil Ciucă și președintele Klaus Iohannis.

Actul fără precedent, pe care nici măcar succesorul lui Nicolae Ceaușescu, comunistul de Ion Iliescu, nu a îndrăznit să-l înfăptuiască, încalcă însăși Legea sub care au loc manifestările pentru omagierea eroilor patriei, Legea prin care s-a proclamat „Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti”.

Astfel, Legea 379 din 30 septembrie 2003 prevede în mod clar, la articolul 30 al Capitolului IV, că „Responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale şi ale proprietarilor de imobile pe care se află amplasate morminte sau opere comemorative de război” împreună cu Ministerul Culturii și Cultelor, au obligația de a solicită „cultelor religioase recunoscute de lege participarea la desfăşurarea serviciului religios organizat la mormintele şi operele comemorative de război, cu prilejul manifestărilor oficiale de comemorare a eroilor”.

Iar la Art. 45 (3) din Capitolul V – Comemorarea eroilor neamului – se arată că „Autorităţile administraţiei publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul şi cu participarea reprezentanţilor autorităţilor centrale şi ai cultelor religioase din teritoriu”.

Ca atare, și Primăria Capitalei este responsabilă de această decreștinare a unei sărbători naționale care are loc chiar de Înălțarea Domnului. Dacă cineva s-a gândit să invoce drept pretext cadrul virusat la nivel național și nu numai, are dreptate, dar nu în privința infectării cu coronavirusul. Următorul Capitol al Legii, Sancţiuni, prevede: „Încălcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea administrativă, contravenţională, civilă sau penală”.

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României ne-a făcut bucuria de a ne prezenta pe pagina de Facebook a instituției un valoros dosar care conține Programul primei Ceremonii din 17 – 23 mai 1923 din care nu lipsesc, normal, slujbele religioase desfășurate la aducerea osemintelor eroului căzut pentru reîntregirea țării și instalarea acestora în Mormântul Ostașului Necunoscut. Acoperit apoi cu o lespede din piatră, decorată cu motive florale în stilul vechilor lespezi de mormânt domnești, pe mormând se află un scurt epitaf: „Aici doarme fericit întru Domnul Ostașul Necunoscut, săvârșit din viață în jertfa pentru unitatea neamului românesc.

Pe oasele lui odihnește pământul României întregite. – 1916-1919 -“. La 18 mai 1923, Președintele Statelor Unite ale Americii a acordat Ostașului Necunoscut Român Medalia de Onoare a Congresului – cea mai înaltă distincție americană, în semn de gratitudine și recunoaștere a luptei eroice și marilor sacrificii pentru cauza aliată, ne spun arhivarii MAE. După instaurarea comunismului, ne mai amintesc istoricii Arhivilor MAE, pentru realizarea „Monumentului eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”, din granit roșu, aflat mai sus, în

Parcul redenumit de comuniști „al Libertății”, Mormântul Ostașului Necunoscut a fost demontat în secret în noaptea de 22/ 23 decembrie 1958 și a fost strămutat la Mausoleul de la Mărășești, fiind readus în București la 26 octombrie 1991 și revenind la locația inițială abia la 25 noiembrie 2006, pe esplanada din fața actualului Memorial al Eroilor Neamului, cu o ceremonie religioasă susținută de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist. Sigur nu au greșit ieri, de Ziua Eroilor, și aleșii politici actuali când s-au oprit la Mormântul Eroului Necunoscut? Poate de fapt, ca la Cimitirul din Turda, voiau să-și aducă omagiul lor profund eroilor bolșevici de la monumentul roșu.

Până la ora publicării articolului Ministerul Apărării Naționale și Patriarhia Română nu au răspuns solicitărilor noastre pentru a ni se oferi explicațiile necesare. Le așteptăm în continuare.

Registration

Aici iti poti reseta parola