Evenimentul Istoric > Articole online > Fantasticul tupeu al celui care era să provoace războiul lumilor
Articole online

Fantasticul tupeu al celui care era să provoace războiul lumilor

A fost fiu al unei familii înstărite, tatăl său fiind un industriaş pasionat de invenţii. Welles a urmat, între 1926-1930, Todd School din Woodstock (Illinois), apoi Academia de Arte din Chicago.

Actorul, producătorul şi regizorul de film, George Orson Welles, s-a născut la 6 mai 1915, în Kenosha (Wisconsin, Virginia, SUA).

Regizor, scenarist, magnat, cineast, iniţiator al unei noi ere în filmul american, depăşind cu mult gustul epocii şi aşteptările publicului, personaj „bigger than life” prin geniul său de sorginte renascentistă – iată parametrii unei existenţe şi, implicit, ai unei opere plasate sub semnul excepţionalului.

Festival de teatru la Woodstock

În 1934, organizează un festival de teatru la Woodstock şi se întoarce în Europa în compania trupei de teatru a Catharinei Cornell, jucând cu succes roluri shakespeariene pe scenele de pe Broadway.

În perioada următoare, întors definitiv în America, fondează împreună cu John Houseman, în cartierul Harlem din New York, „Negro People Theatre”, care se deschide în 1936 cu „Macbeth”.

Fondează apoi „Mercury Theatre”, care îşi deschide porţile, în noiembrie 1937, cu „Julius Caesar”.

Orson Welles regizează în această perioadă numeroase piese de teatru, pe care le transpune şi în undă radiofonică pentru cunoscutul post de radio CBS.

Este foarte cunoscut pentru transpunerea în undă şi interpretarea excepţională a romanului „Războiul lumilor”, scris de G. H. Welles. Transmisiunea a produs mare panică în America, mulți dintre ascultători crezând că într-adevăr Pământul a fost invader de marțieni.

„Cetăţeanul Kane”

În 1940, începe să regizeze filme şi să-şi croiască totodată o carieră de actor de cinema. Printre cele mai importante creaţii regizorale ale lui Orson Welles, se numără: „Cetăţeanul Kane” (1941); „Othello” (1952) – Marele premiu la Festivalul de la Cannes; „Procesu” (1962); „Falstaff” (1966). La acestea se adaugă prestaţia sa actoricească în: „Jane Eyre” (1943) şi „Moby Dick” (1956).

Orson Welles a fost căsătorit de trei ori, cu Virginia Nicholson, cu Rita Hayworth şi cu Paula Mori. Cu fiecare soţie a avut câte un copil (două fiice şi un fiu). În 1982, preşedintele Franţei, Francois Mitterand, i-a oferit lui Orson Welles „Legiunea de onoare”, ca răsplată pentru munca depusă la pelicula „Cetăţeanul Kane”.

A murit la Hollywood, la 10 octombrie 1985.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola