Evenimentul Istoric > Articole online > Familia Rothschild acuză că a fost jefuită de Primăria Vienei
Articole online

Familia Rothschild acuză că a fost jefuită de Primăria Vienei

Fundaţia creată în numele său şi având acel scop, iniţial administrată de un comitet compus din 12 membri şi condus de familia Rothschild, a deschis două sanatorii.

Primul sanatoriu, inaugurat în 1912, a devenit ulterior un centru de neurologie, care funcţionează şi în prezent.

Naziştii, după anexarea Austriei în 1938, au expulzat familia Rothschild în acelaşi an şi au dizolvat fundaţia în 1939.

În 1956, la câţiva ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, fundaţia a fost redeschisă şi gestionarea sa încredinţată direct municipalităţii din Viena.

Nazism

Acum, un membru al familiei Rothschild a acţionat în justiţie municipalitatea din Viena, pe care o acuză că a jefuit fundaţia înfiinţată de strămoşii lui şi că „perpetuează” astfel legile naziste, a anunţat sâmbătă presa internaţională.

Litigiul, ce vizează un fond de caritate creat pentru a oferi ajutor psihiatric persoanelor care au nevoie de o astfel de terapie, conţine una dintre cele mai mari cereri de despăgubire prezentate vreodată în instanţă de descendenţi ai victimelor regimului nazist.

Acest caz are termen la Tribunalul din districtul Viena pe 20 februarie.

Viena „a acţionat ca şi cum decretele de confiscare naziste ar fi încă în vigoare”, se afirmă în documentele depuse în instanţă de avocatul lui Geoffrey Hoguet, un urmaş al fratelui mai mic al magnatului Nathaniel Freiherr von Rothschild.

Acuzatorul

Geoffrey Hoguet acuză municipalitatea vieneză că şi-a însuşit fundaţia în cauză, încălcând astfel voinţa fondatorului acesteia.

Geoffrey Hoguet, un investitor din New York şi susţinător financiar al lui Pete Buttigieg, candidat la preşedinţia Partidului Democrat din Statele Unite, doreşte ca un comitet de administraţie independent să fie instaurat.

În plus, omul de afaceri newyorkez, în vârstă de 69 de ani, vrea să anuleze vânzarea unuia dintre acele sanatorii, amenajat în anii 2000 într-un palat construit în stil baroc, care a fost unul dintre primele centre de tratament din lume dedicate sănătăţii mintale.

El consideră că imobilul a fost cedat municipalităţii din Viena la un preţ „net subevaluat”, scrie Financial Times.

Plângerea lui Geoffrey Hoguet vizează şi anularea unei clauze datând din 2017, care stipulează că dacă fundaţia va trebui dizolvată, atunci municipalitatea Viena va moşteni întreaga sa avere.

Registration

Aici iti poti reseta parola