Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Falansterul călugărului la care credincioșii mergeau la anii 1900 ca azi la mormântul lui Arsenie Boca
Articole online

Falansterul călugărului la care credincioșii mergeau la anii 1900 ca azi la mormântul lui Arsenie Boca

Oamenii veneau la el, cum merg astăzi la mormântul lui Arsenie Boca, pentru vindecări miraculoase.

„O viaţă tumultuoasă, aşadar. Un om ridicat dintr-o familie modestă, care a reuşit să ajungă unul dintre moşierii importanţi ai ţării. A început ca simplu călugăr, urcând, pas cu pas, treptele ierarhice ale ordinului, ajungând egumen.

A câştigat bani, a avut faimă, poporul idolatrizându-l. Pe unde a funcţionat şi-a lăsat amprenta. În toate mănăstirile a făcut restaurări, a edificat noi construcţii, a plătit datorii.

Prin ceea ce a realizat, a dat dovadă de ataşament faţă de ordinul de care aparţinea. Atunci când ideile sale vizionare s-au lovit de rezistenţa superiorilor săi, a mers pe propria cale, neascultând şi nesupunându-se. Asta aproape că i-a adus pierderea exercitării atribuţiilor preoţeşti, atât de necesare şi preţioase pentru activitatea pe care o întreprindea.

A avut prieteni şi relaţii în marile familii nobiliare maghiare, printre înalţii ierarhi ai Bisericii, în Parlament şi chiar la Roma.

Nici de duşmani nu a dus lipsă. Pe cât a fost de adulat de credincioşi, pe atât a fost de atacat de cei de sus.

S-au dus împotriva lui un război de presă şi unul juridic, prin plângeri repetate, unele dintre ele dezvoltate în procese celebre. Ultimul i-a adus şi moartea.

Om sfânt sau şarlatan, binefăcător al săracilor sau cămătar, patriot sau trădător? Aceste întrebări traversează biografia complicată a lui Arkad Pasztory, un personaj aflat parcă la răscruce de vânturi, la intersecţia marilor fenomene asociate modernităţii cu lumea de odinioară”, a conchis Ciprian Honca.

Călugărul a fost înmormântat în cimitirul de la Nyiregyhaza iar cripta sa a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii din Ungaria.

Falansterul din Boineşti înființat de Arkad Pasztory mai este în picioare doar pe jumătate. În urmă cu 10 ani se putea pătrunde la etajul clădirii, dar acum este foarte riscant. Dacă nimeni nu face nimic, este o chestiune de timp până la dispariţia lui definitivă, trage Agerpres semnalul de alarmă.

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola