Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Falansterul călugărului la care credincioșii mergeau la anii 1900 ca azi la mormântul lui Arsenie Boca
Articole online

Falansterul călugărului la care credincioșii mergeau la anii 1900 ca azi la mormântul lui Arsenie Boca

Oamenii veneau la el, cum merg astăzi la mormântul lui Arsenie Boca, pentru vindecări miraculoase.

„Mii de pelerini din Imperiul Habsburgic veneau la călugăr pentru a-i trata. (…) Oamenii veneau la el, cum merg astăzi la mormântul lui Arsenie Boca, pentru vindecări extraordinare.

Falansterul a găzduit sute de persoane. După instaurarea regimului comunist Ordinul basilitan şi Cultul greco-catolic au fost desfiinţate, oamenii au fost alungaţi, iar clădirea transformată în CAP.

Jumătate a fost demolat în 1988, înaintea Revoluţiei, jumătatea care se află pe teritoriul comunei Bixad, iar jumătatea rămasă este pe teritoriul oraşului Negreşti Oaş.

Se spune că înainte să moară călugărul Pasztory a prevestit prăbuşirea falansterului, a rostit şi un blestem, dar a prevăzut şi o renaştere, care nu se întrevede, cel puţin deocamdată”, a declarat Felician Pop pentru Agerpres.

Efectele blestemului

Blestemul s-a abătut asupra celor care au dus lucruri din clădire. Cel care a luat clopotul s-a împuşcat, iar preotul care a dus iconostasul a murit subit de tifos.

Pasztory a fost exclus din Ordinul bazilitan, dar în cele din urmă a obţinut dreptul de a fi călugăr, astfel că şi-a amenajat falansterul.

Reşedinţa sa a devenit un adevărat centru economic şi industrial, avea biserică şi capelă, curie, şcoală de muzică pentru tinerii talentaţi, ateliere de cizmărie, confecţionat de curele, croitorie, ateliere pentru unelte şi utilaje agricole, înfiinţând chiar şi o fanfară privată.

Mărturia gazetarului

Atmosfera a fost descrisă de mărturia unui gazetar al vremii, iar articolul a fost descoperit de către Ciprian Cionca studiind în arhive.

„În timpul mesei, când am fost sub găzduirea lui Pasztory, în zgomotul produs de batoză, de sunetul de ciocan din atelierul de rotărie sau din atelierul de fierărie, s-a auzit sunetul unui semnal din armată.

Toagul a amuţit pentru o perioadă. Semnalul indica pauza de masă. Nu au trecut însă decât câteva clipe şi curtea a răsunat de cântecele fanfarei, care întâi a început cu imnul şi a continuat cu cântece maghiare.

Păşind în curte mi s-a dat să văd o formaţie dintre cele mai originale, pe care nu o poţi uita. Tenorul, absolvent de Conservator, a condus cântăreţii compuşi din slujitorii şi meseriaşii lui Pasztory.

În faţa fiecăruia stăteau cotele din care citea căruţaşul, oierul, rotarul, batozarul, sculptorul personal al călugărului, fierarul şi alţi membri din suita dânsului. Iar suita dânsului nu e compusă din sezonieri contractaţi de Sfântul Mihai, ci din membrii familiilor care fac parte din cercul lui Pasztory şi care locuiesc pe viaţă în Toag”, a scris jurnalistul în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Executări silite

Studiind ziarele vremii, cercetătorul a descoperit o serie de anunţuri de executări silite, de aici rezultând că Pasztory dădea bani împrumut iar cei care nu îşi restituiau sumele rămâneau fără bunuri.

El a reuşit astfel să adune proprietăţi importante de-a lungul timpului. De asemenea, cei care intrau în comunitatea sa îşi vindeau toate proprietăţile şi donau banii pentru binele acestei mănăstiri. Pasztory devenea astfel un lider spiritual.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola