Evenimentul Istoric > Articole online > Fabuloasa poveste a Șerifului care l-a ucis pe Billy The Kid
Articole online

Fabuloasa poveste a Șerifului care l-a ucis pe Billy The Kid

Patrick Floyd Jarvis Garett s-a născut în Chambers County, Alabama, pe 5 iunie 1850. Când era copil, tatăl lui a cumpărat o plantație de bumbac în Louisiana, iar Patrick a crescut aici împreună cu cinci surori și doi frați mai mici.

Ambii părinți mor în timpul Războiului Civil care a devastat Sudl, lăsându-i pe copii orfani.

După ce i-a găsit fiecăruia dintre frați un adăpost pe la rude, în 1869, Pat a mers în Vest, unde s-a angajat cowboy la o fermă din Dallas, unde a stat timp de șase ani, relatează Vintage News.

În 1876, pe când se afla la o vânătoare de bizoni, o ceartă cu alt vânător, Joe Briscoe, s-a încheiat cu împușcarea acestuia din urmă. Garett s-a predat autorităților, dar acestea nu l-au pus sub acuzare, considerând că fusese în legitimă apărare.

După această întâmplare, Pat s-a mutat și mai la vest, în New Mexico. Aici, a fost angajat o vreme cowboy la Pedro Maxwell, dar apoi și-a deschis un saloon.

În 1879, s-a căsătorit cu Juanita Gutierrez, care a murit la naștere, un an după căsătorie. Peste câteva luni, Garett s-a însurat cu Apolinaria Gutierrez, cumnata lui. Cei doi au avut nouă copii – patru fete și cinci băieți.

Obsesia Billy The Kid

Pe 2 noiembrie 1880, Garett a fost ales șerif în districtul Lincoln din New Mexico, câștigând alegerile în fața fostului șerif, George Kimball.

Pat era atât de nerăbdător să-l prindă pe faimosul „outlaw” William Bonney (mult mai cunoscut ca Billy The Kid), încât l-a rugat pe șeriful Kimball să-l angajeze ca adjunct până își va putea prelua mandatul, care începea legal în ianuarie 1881.

A obținut de asemenea o împuternicire de adjunct de US Marshall, pentru a avea jurisdicție în alte districte.

Garett și oamenii săi au luat cu asalt ranch-ul Dedrick din Bosque Grande, pe 30 noiembrie, sperând să-l găsească aici pe Billy The Kid. Nu l-au arestat însă decât pe John Webb, acuzat de crimă, și pe George Davis, un hoț de cai.

Garett i-a predat pe cei doi șerifului districtului San Miguel, apoi a mers la Puerto de Luna. Aici, obligat să se apere de un agresor local, Mariano Leiva, îl împușcă în umăr.

„Cine-i acolo?” Două gloanțe au răspuns din întuneric

Pe 19 decembrie 1880, Bonney și câțiva membri ai bandei sale, Billy Wilson, Charlie Bowdre, Tom Pickett și Tom O’Folliard ajung la Fort Sumner. Garett, care fusese informat de mișcarea lui Billy The Kid, a organizat aici o ambuscadă.

Unul din oamenii săi îl confundă pe O’Folliard cu Bonney și îl împușcă. Billy The Kid și ceilalți reușesc să scape.

Trei zile mai târziu, Garett și trupa sa îi încercuiesc pe fugari la Stincking Springs. Bonney și restul oamenilor săi sunt arestați, cu excepția unuia dintre tâlhari, care este ucis.

Pe 15 aprilie, judecătorul Warren Bristol îl condamnă pe Billy The Kid la spânzurătoare, însă acesta reușește să evadeze din închisoare.

În iulie, Garett ajunge la Fort Sumner și află că Bonney se angajase la fostul său stăpân Pedro Maxwell din New Mexico. Ajunge aici noaptea târziu și se ascunde la pândă în bucătăria lui Maxwell.

După o vreme, Bonney coboară la bucătărie pentru a mânca ceva. În întuneric, zărește umbra lui Garett și întreabă de mai multe ori: „Cine-i acolo?” Șeriful îi răspunde cu două focuri de armă, ucigându-l.

Blestemul de dincolo de mormânt al lui Billy

După moarte, legendele care încep să circule îl transformă în ochii poporului pe Billy The Kid în erou, iar pe Pat Garett în tipul rău.

În 1882, Garett, ajutat de scriitorul Marshall Upson, publică „Adevărata viață a lui Billy The Kid”. Deși la apariție cartea nu s-a bucurat de succes, cu timpul ea a devenit un best-seller.

În 1882, la sfârșitul mandatului, Garett nu a mai candidat pentru postul de șerif din Lincoln, ci a plecat în Texas, unde guvernatorul John Ireland l-a încadrat în corpul de Rangers.

În 1892, Garett și familia lui se instalează în Uvalde, Texas, unde Pat legase prietenie cu John Nance Garner, viitor vicepreședinte al Statelor Unite.

În 1901, președintele Theodore Roosevelt îl numește pe Garett perceptor vamal la El Paso.

În 1903, Garett și unul dintre angajații săi, George Gaither, se amestecă într-o bătaie și sunt amendați pentru tulburarea liniștii.

Deși plângerile la adresa lui Garett se înmulțesc, el este susținut de președintele Roosevelt, care merge până acolo încât îl invită la o reuniune simandicoasă a corpului de cavalerie Rough Riders, în San Antonio, în aprilie 1905.

Cu patronul de bordel la recepția lui Roosevelt

Pat Garett îl invită să meargă cu el și pe prietenul său, Tom Powers, pe care îl prezintă președintelui drept un proeminent crescător de vite. Cei doi au făcut și fotografii cu Roosevelt.

Adversarii lui Garett obțin o copie a unei astfel de fotografii, pe care i-o expediază lui Roosevelt cu o notă în care îl informau că Powers nu era crescător de vite ci proprietarul unui salon deocheat.

Garett a fost concediat în 1906 și s-a întors în New Mexico.

Din punct de vedere finaciar, era la pământ. Mare jucător de cărți și mare băutor, aduna adesea datorii grele. Când a fost incapabil să mai achite ipoteca la ferma sa, autoritățile districtuale i-au scos la licitație bunurile personale, dar au obținut pe aceasta doar 650 de dolari.

În acea perioadă, prietenul său George Curry este ales guvernator al New Mexico, promițându-i că, la învestire, îl angajează ca super-intendent al închisorii teritoriale Santa Fe.

Cum ceremonia de învestire urma să aibă loc abia peste câteva luni, Garett se întoarce la El Paso să-și caute o slujbă până atunci.

La El Paso, se mută acasă la o prostituată; când Curry află, își retrage propunerea

Noua șansă a lui Pat

Garett capătă o nouă șansă după ce colonelul Albert Jennings Fountain și fiul său de opt ani, Henry, dispar fără urmă la White Sands, New Mexico, în 1896. În ciuda unei uriașe mobilizări de forțe, tatăl și fiul nu pot fi găsiți.

În aprilie 1896, Pat Garett este numit șerif al districtului Donna Ana. Are nevoie de doi ani pentru a strânge dovezi și a-i cere judeăcătorului din Las Cruces mandate de arestare pentru William McNew, Oliver M. Lee, James Gililland și Bill Carr.

Mc New și Carr sunt primii arestați. Apoi, pe 12 iulie 1898, Garett și trupa sa îi întâlnesc pe Oliver Lee și James Gililland la Wildy Well, lângă Orogrande, Texas.

Garett spera să-i aresteze pe cei doi când aceștia dormeau. Însă aceștia, bănuind că sunt urmăriți, au pândit pe acoperiș venirea oamenilor legii. Unul dintre adjuncții lui Garett este rănit grav. Garett încheie un acord cu urmăriții, pentru a-l preda pe rănit, dar acesta moare în drum spre Las Cruces.

Lee și Gililland reușesc să se ascundă timp de opt luni șdar sfârșesc prin a se preda. Sunt achitați pentru acuzația de asasinat a celor doi Fountain, iar acuzațiile de crimă asupra ajutorului de șerif sunt respinse.

Caprele fatale pentru cowboy

Între timp, fiul lui Garett, Dudley, se înțelesese cu un anume Jesse Brazel să-i închirieze pe cinci ani Bear Canyon Ranch a tatălui său. Brazel folosea pământurile fermei pentru creșterea caprelor, un lucru de neimaginat pentru Pat Garett, convins că singurele care merită crescute sunt vitele.

Drept urmare, Garett îl anunță pe Brazel că vrea să rezilieze contractul, iar acesta acceptă cu condiția ca Garett să-i găsească un cumpărător pentru capre.

Un oarecare fermier Carl Adamson primește să cumpere caprele, însă apare o neînțelegere în legătură cu numărul acestora.

Garett, Adamson și Brazel stabilesc să aibă o întâlnire la Las Cruces, pentru a se înțelege asupra contractului.

Cum a decurs întâlnirea nu se știe. Cert este că, după o vreme, Jesse Brazel a dat buzna în biroul șerifului din Las Cruces, unde se afla ajutorul acestuia, Felipe Lucero, căruia i-a strigat: „Închide-mă! Tocmai l-am ucis pe Pat Garett.”

Lucero l-a închis pe Brazel, a luat cu el un medic și s-a dus în locul indicat. Acolo, l-a găsit pe Pat Garett mort, împușcat, pe marginea drumului.

Procesul lui Brazel pentru asasinarea lui Garett a durat numai o zi, 4 mai 1909. Carl Adamson nu a apărut în fața judecătorului ca martor și Brazel a fost achitat.

Registration

Aici iti poti reseta parola