Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Execuția lui Sir Walter Raleigh pentru o conspirație împotriva regelui Iacob I în urmă cu 15 ani
Articole online

Execuția lui Sir Walter Raleigh pentru o conspirație împotriva regelui Iacob I în urmă cu 15 ani

Walter Raleigh

Sir Walter Raleigh, aventurier englez, scriitor și curtean favorit al reginei Elisabeta I, este decapitat la Londra, în baza unei sentințe pronunțate împotriva sa cu 15 ani mai devreme pentru conspirație împotriva regelui Iacob I.

Execuția lui Sir Walter Raleigh pentru o conspirație împotriva regelui Iacob I în urmă cu 15 ani

În timpul domniei Elisabetei, Raleigh a organizat trei expediții majore în America, inclusiv prima așezare engleză în America, în 1587 – nefericita așezare Roanoke, situată în actuala Carolina de Nord. Ulterior, Raleigh a căzut în dizgrația Elisabetei după ce aceasta a aflat de căsătoria sa secretă cu Bessy Throckmorton, una dintre domnișoarele sale de onoare, și a fost întemnițat împreună cu soția sa în Turnul Londrei. După ce și-a cumpărat libertatea, Raleigh s-a căsătorit cu Bessy și s-a distanțat de geloasa regină.

După ce Elisabeta a murit în 1603, Raleigh a fost implicat ca dușman al regelui Iacob I și a fost întemnițat cu o condamnare la moarte. Sentința de condamnare la moarte a fost ulterior comutată, iar în 1616 Raleigh a fost eliberat pentru a conduce o expediție în Lumea Nouă, de data aceasta pentru a înființa o mină de aur în regiunea râului Orinoco din America de Sud. 

A invadat și a jefuit teritoriul spaniol într-o perioadă în care Iacob I căuta pacea cu Spania și a fost nevoit să se întoarcă în Anglia fără pradă. Raleigh a fost arestat la ordinul regelui. A fost invocată sentința inițială la moarte pentru trădare și a fost executat la Westminster la 29 octombrie 1618. Este înmormântat în Biserica Sfânta Margareta din Westminster.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola