Când a fost pus în libertate, pe 4 iunie 1943, i s-au luat amprentele, pe care le vedem aici.
Acest criminal în devenire era de fapt un familist convins, cum aflăm din scrisorile pe care le trimitea din pușcărie familiei și prietenilor.
Wikipedia spune asta despre greva de la Atelierele Grivița:
Pe 15 februarie 1933 , în jurul orei 9, o delegație formată din Gheorghe Gheorghiu Dej, Chivu Stoica, Panait Bogătoiu, Constantin Doncea, Alexandru Petea și Ilie Pintilie a plecat la Direcția generală. Vreo 4.000 de oameni, așezați în jurul cazanelor de carbid, în care se făcuse foc, în fața Administrației de locomotive, așteptau rezultatul discuțiilor.
Foto: Români încolonați cu forța la catafalcul lui Gheorghiu-Dej
S-au improvizat doua tribune. În tot acest timp, muncitorul Constantin Negrea a avut grijă ca sirena să sune la intervalele stabilite. Dar pe la ora unu noaptea s-au terminat lemnele și cărbunii cu care era alimentată sirena.
A doua zi, pe 16 februarie, forțele de ordine (Armata și Jandarmeria) au primit ordin să tragă.
Pe la șase fără un sfert, au început sa tragă.
În total, au murit șapte oameni (Vasile Roaită, Dumitru Popa, Gheorghe Popescu, Cristea Ionescu, Dumitru Tobiaș, Dumitru Mayer, Ion Dumitrescu, printre ei a fost și Vasile Roaită, ucenic în ultimul an la căldărărie (cazangerie).
El nu avea nici o legătură cu greva. Stătea lângă ușă când a intrat armata și a început să tragă.
A fost rănit din întâmplare și a murit la spital, a doua sau a treia zi.
Doncea
Ulterior, propaganda comunistă l-a transformat pe Vasile Roaită în erou al clasei muncitoare.
Ca să fim cinstiți, ce se scrie pe Wikipedia este mistificarea istoriei făcută de Gheorghiu-Dej după ce și-a pus cizma pe grumazul României!
Gheorghe Doncea, cel care chiar a condus revolta de la Ateliere Grivița, a intrat în conflict cu Gheorghiu-Dej în anii 1950.
Tocmai pe tema celui care a făcut greva. Doncea o făcuse, așa că Gheorghiu-Dej l-a eliminat din ecuația puterii comuniste.
Funeraliile lui Dej
Sursa foto: Arhivele Naționale ale României.