Este ziua vedetei căreia Nașul i-a deschis drumul către celebritate

 

Patru din numeroasele filme în care a jucat au fost selectate pentru Registrul Naţional al Filmelor de către Biblioteca Congresului pentru importanţa lor „culturală, istorică sau estetică, şi anume: The Godfather (1972), The Godfather: Part II (1974), Annie Hall (1977) şi Manhattan (1979).

Este protagonista și altor filme memorabile ca Reds, Baby Boom, The First Wives Club şi Something’s Gotta Give. A fost nominalizată şi a câştigat numeroase premii importante, inclusiv Globul de Aur şi Premiul Academiei.

Diane Keaton s-a născut la 5 ianuarie 1946, în Los Angeles, California, părinţii săi fiind Dorothy Deanne (Keaton), fotografă amatoare, şi Jack Hall, inginer şi agent imobiliar.

A început să studieze dramaturgia la Colegiul Santa Ana, însă a renunţat în favoarea şcolii de teatru Neighborhood Playhouse din New York.

Primul său rol important a fost pe Broadway, în musicalul rock Hair. În 1968, Woody Allen a distribuit-o în piesa sa de teatru Play It Again, Sam, care a avut un mare succes, actriţa fiind nominalizată la un Premiu Tony.

În această perioadă, Diane Keaton şi Woody Allen s-au implicat într-o relaţie sentimentală.

Şi-a făcut debutul în filmul Lovers and Other Strangers (1970), în regia lui Cy Howard, o adaptare cinematografică a unei piese din 1968, cu acelaşi nume, scrisă de Renée Taylor şi Joseph Bologna.

A jucat, apoi, în Play It Again, Sam (1972), o adaptare a cunoscutei piese de teatru.

În acelaşi an, Francis Ford Coppola a ales-o pentru rolul Kay Adams din pelicula de Oscar, The Godfather, rol care i-a deschis drumul către celebritate.

A reluat acelaşi rol în partea a doua a filmului The Godfather, în 1974.

A continuat colaborarea cu Woody Allen şi a mai jucat în peliculele Sleeper (1973), Love and Death (1975), Manhattan (1979, nominalizată la Premiul BAFTA 1980, pentru cea mai bună actriţă).

În 1977, a jucat în Looking for Mr. Goodbar, care i-a adus o nominalizare la premiile Globul de Aur, la categoria cea mai bună actriţă (dramă).

În acelaşi an, a apărut într-unul dintre cele mai importante roluri din întreaga sa carieră – Annie Hall, în filmul cu acelaşi nume, în regia aceluiaşi Woody Allen, care i-a fost şi partener în film.

Cu acest rol, Diane Keaton a câştigat premiile Oscar, BAFTA şi Globul de Aur la categoria cea mai bună actriţă.

S-a îndreptat spre regia de film şi, în 1987, a realizat documentarul Heaven. În 1990, a regizat un episod al serialului de televiziune Twin Peaks. Primul său mare proiect regizoral a fost filmul Unstrung Heroes (1995).

În 2003, a jucat în comedia muzicală Something’s Gotta Give, alături de Jack Nicholson şi Keanu Reeves, interpretarea sa fiind răsplătită, în 2004, cu un Glob de Aur, dar şi cu o nominalizare la Premiul Oscar pentru acelaşi rol.

Este autoarea mai multor volume de success.

Diane Keaton nu s-a căsătorit niciodată. În 1996 a adoptat o fată, pe care a numit-o Dexter, şi în 2001, a adoptat un băiat, pe nume Duke.

 

Sursa. Agerpres